Pogledajte intervju s legendarnim Enniom Morriconeom

Pogledajte intervju s legendarnim Enniom Morriconeom Izvor: N1

Legendarni kompozitor Ennio Morricone povodom svog koncerta u Areni Zagreb 11. aprila dao je intervju za N1 televiziju.

Slavni dirigent došao je u Zagreb u sklopu svoje turneje My Life in Music (50 Years of Music - World Tour), a događaj je zamišljen kao spektakl s više od 200 muzičara na sceni.

Uoči koncerta za N1 je podijelio šta sprema za koncert u Areni. "To će biti mješavina najpoznatijih, ali i onih manje poznatih kompozicija. Kompozicije čija je struktura drugačija i koji bi trebalo analizirati, ali malo ljudi analizira filmsku muziku. No sretan sam što sam u Zagrebu", rekao je Morricone.

Za njega se može reći da je svjedočio transformaciji i evoluciji muzike u 21. stoljeću. "Ako govorimo o savremenoj muzici koja nije filmska muzika, možemo reći da su autori izgubili kontrolu nad svojim djelima. To je bio jedan dramatičan trenutak u muzici. No sada su se vratili korijenima komponovanja i ponovno preuzeli kontrolu", naglasio je Morricone.

Izvor: N1Iako ima više od 450 filmova u svom kompozitorskom opusu i iako je jedan od najvećih i najutjecajnijih filmskih kompozitora, Oscara za originalnu muziku za film nije nikada dobio. Ipak, američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka dodijelila mu je 2007. Oscara za životno djelo. U svojoj karijeri je komponovao muziku za više od četiri stotine filmova.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna