Crkva isplatila milione zbog svećenika pedofila

Američka katolička crkva potrošila je između juna 2013. i juna 2014. godine 120 miliona dolara za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja te 30 miliona za programe borbe protiv pedofilije, piše u petak u godišnjem izvještaju koji su naručili biskupi.

Crkva isplatila milione zbog svećenika pedofila Izvor: EPA/Massimo Percossi
U tom 12. izvještaju ističe se da je 120 miliona potrošeno na obeštećenje, terapije za žrtve i advokatske troškove dok je tridesetak miliona poslužilo za prevenciju, precizira Konferencija američkih biskupa.

Američka crkva svake godine izdaje izvještaje o optužbama za zlostavljanje i naporima crkve nakon izbijanja skandala sa svećenicima pedofilima u SAD-u 2002. kad je bostonski nadbiskup priznao da je štitio svećenika odgovornog za brojna seksualna zlostavljanja.

Tokom razdoblja 2013./14., prispjelo je 657 optužbi za svećeničku pedofiliju, od kojih je za 130 utvrđeno da su osnovane, 243 se istražuje ali ostale nisu dokazane.

Trideset sedam slučajeva prijavljena sekularnim vlastima uključuje trenutno maloljetne osobe, od kojih je šest potvrđeno, a ostali podvrgnuti istrazi ili nedokazivi, dodaje Konferencija.

Tagovi: crkva , SAD , pedofilija

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna