Amir Zukić

Amir Zukić

Direktor programa

Amir Zukić je direktor programa Televizije N1 za Bosnu i Hercegovinu.

Medijski menadžer, urednik i voditelj, Amir Zukić, u dvadesetdvogodišnjoj novinarskoj karijeri znanje i vještine stjecao je u domaćim i međunarodnim TV i radio stanicama, novinama i agencijama. Prošao je sve stepenice u medijskom biznisu: bio je reporter, istraživač, producent, prezenter, urednik i voditelj radijskih i TV emisija, glavni urednik i direktor. Posvećen je najvišim profesionalnim standardima. Kao novinar je direktan i kreativan, a kao lider odgovoran i zahtjevan. Od sebe i svog tima uvijek traži najbolje.

Novinarski put Amira Zukića počeo je u ratnom Sarajevu kada je postao saradnik BH Radija, a krajem 1995. prelazi na Televiziju BiH gdje je tri godine radio kao reporter i voditelj. Nakon televizije vratio se prvoj novinarskoj ljubavi - radiju i to kroz šestogodišnji angažman na Radiju Slobodna Evropa (RFE) gdje je bio novinar, urednik i voditelj informativnih emisija, a uporedo s radijskim angažmanom uređivao je i vodio TV magazin Liberty. Zadatke je obavljao u dopisništvu RFE-a u Sarajevu i centrali u Pragu. U isto vrijeme objavljivao je tekstove u magazinu BH Dani i poznatim međunarodnim časopisima.

Iskustvo i uspješan rad na na RFE-u preporučili su Amira Zukića na poziciju glavnog urednika Informativnog programa Javnog RTV servisa BiH (BHT1). Predvodio je tim od stotinjak novinara i urednika iz cijele zemlje, a ujedno je bio urednik i voditelj političkog magazina "Javna tajna" koji se isticao na medijskoj sceni po ozbiljnim, istraživačkim pričama i otvorenim razgovorima. Izložen pritiscima političkih lidera i interesnih grupa zbog tema obrađivanih u "Javnoj tajni", bez zaštite i podrške upravnih struktura kuće, Zukić je u magazinu objavio: “Doviđenja javnom servisu. Dobrodošli u državnu, režimsku televiziju." Zukić je nakon trogodišnjeg upravljanja javnim servisom smijenjen, a "Javna tajna" ukinuta.

Nakon BHT1 prelazi na Televiziju Sarajevo (TVSA) gdje je četiri godine bio direktor programa. Prije dolaska na N1, dvije godine je radio kao glavni urednik Balkanske direkcije Agencije Anadolija.
Od februara 2014. pa sve do danas Amir Zukić je čelni čovjek N1 televizije u BiH, gdje obavlja funkcije direktora programa i news direktora, a uporedo s tim uređuje i vodi hard-talk show “Pressing”.
Rođen je 12. 10. 1972. u Zvorniku. Djetinjstvo je proveo u Srebrenici, gdje je napravio i prve novinarske korake.
Diplomirani je žurnalista Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Postdiplomski studij iz ekonomije završio je na univerzitetima u Torinu i Sarajevu. Stekao je zvanje Master of business administration (MBA) Univerziteta u Torinu i magistra ekonomskih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Dobitnik je priznanja TV novinar godine koje mu je za 2016. dodijelilo Društvo novinara BiH. Triput zaredom (od 2015. do 2017.) osvajao je specijalno priznanje za najboljeg medijskog menadžera u BiH po izboru Evropskog udruženja menadžera.