RMU Zenica: Postignut dogovor, štrajk prekinut

RMU Zenica: Postignut dogovor, štrajk prekinut Izvor: Anadolija

Nakon održanog vanrednog sastanka između predstavnika Sindikata i uprave Rudnika mrkvog uglja Zenica donesena je odluka o privremenom prekidu štrajka u RMU Zenica.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč kazao je kako je Sindikat zadovoljan postignutim rezultatima vanrednog sastanka i pozvao je rudare da se sutra vrate na posao.

"Nakon održanog sastanka i vanredne skupštine, donijeli smo odluku o zamrzavanju odluke o štrajku do isplate regresa i plaće, kao i do početka ulaganja u zeničke rudnike. Dobili smo ponudu od uprave društva da se najdalje do petka isplati po 400 KM regresa, kao i da se isplata plaća vrši bez kašnjenja. Također, danas je i prezentovan plan ulaganja u zeničke rudnike. Pozivam rudare RMU Zenica da se sutra vrate na posao", pojasnio je Oruč.

Direktor RMU Zenica Esad Čivić kazao je za Anadoliju da će zahtjevi Sindikata biti ispoštovani.

"Zahtjevi Sindikata bit će ispoštovani. Dogovorili smo isplatu regresa u iznosu 400 KM do kraja iduće sedmice i isplatu plaća bez kašnjenja. Prezentovali smo i koncept ulaganja u zeničke rudnike. U ovoj i idućoj godini, ulaganja u RMU Zenica bit će blizu 40 miliona KM", kazao je Čivić.

Podsjetimo, rudari sve tri jame RMU Zenica u petak su stupili zvanično u generalni štrajk zbog neispunjavanja njihovog zahtjeva o isplati regresa, a obustava rada počela je još u srijedu, kada je treća smjena odbila sići u jamu.

Tagovi: RMU Zenica , Štrajk

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna