Izbjeglice probile kordon policije na granici sa Hrvatskom

Izbjeglice probile kordon policije na granici sa Hrvatskom Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinović
Ilustracija, arhiva

Kontrolisani granični prelaz Berkasovo - Bapska od jutros je bio blokiran za izbjeglice i niko od njih nije mogao preći, no kako javlja reporter N1 s mjesta događaja, nekoliko izbjeglica je probilo prelaz.

Izbjeglice su počele da mimo prelaza ulaze kroz voćnjake. Policija za sada ne primjenjuje silu.

Reporter N1 je ranije javio da se na srpsko-hrvatskoj granici i dalje nalazi kordon policije i jedinica za razbijanje demonstracija..

Ljudi su jutros bili nervozni, gurali se i vikali: "Open, open!"

Ranije jutros, Radio-televizija Srbije je javila da Hrvatska izbjeglicama dozvoljava prolaz na svoj teritorij veoma sporo, u manjim grupama. Za prvih sat vremena granicu je prešlo oko 150 izbjeglica koji su, dalje, na hrvatski teritorij prevezeni policijskim "maricama".

Kako javlja reporter N1, riječ je o izbjeglicama koje nisu prošle kontrolisani granični prelaz, već su ušli ilegalno, preko polja.

Prostor ispred graničnog prelaza dug je nekoliko stotina metara i pun ljudima.

Većina izbjeglica je noć provela na otvorenom, pokušavajući se ugrijati folijama i dekama koje su dobili po ulasku u Srbiju, dok su neki od njih pokušavali zapaliti vatru.

Predstavanici UNHCR i Crvenog križa navode da je "noć protekla u mukama", ali mirno, dok nove izbjeglice i dalje pristižu, jer kroz Berkasovo redovno prolaze autobusi iz Preševa.

Izvor: N1

Tagovi: Hrvatska , izbjeglice

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna