Zajednička sjednica: Vučić šalje poruku da minimizira Dodika

Zajednička sjednica: Vučić šalje poruku da minimizira Dodika Izvor: N1

Gosti regionalne teme Novog dana istakli su da ova sjednica osim simbolike je i jedan način da se javnosti u Srbiji skrene pažnja sa gorućeg problema, a to je glasanje za prijem Kosova u UNESCO, ali i da ovaj gest pozdrave čelnici Evropske unije.

U regionalnoj temi emisije Novi dan govorili smo o zajedničkoj sjednici Vlada Srbije i BiH u Sarajevu, a gosti su bili Ivan Šijaković, sociolog, Tvrtko Jakovina, historičar i Cvijetin Milivojević, politički analitičar. 

Šijaković je kazao da je odnos simbolike i stvarne saradnje i želje za njom zapravo 50:50. "Vučić je dugo vremena slao optimistične poruke o mogućem susretu, ali stepen odnosa nije veći od 50 posto. Značaj jeste veliki budući da imamo dosta problema u regiji, a susret ovih vlada imat će i dosta širu poruku".

Njegov stav je i to da se ovi susreti moraju dešavati jednom godišnje.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević kaže da nema razloga da nastanu problemi u regionu ako se govori o odonosima dvije zemlje. "Ali ne smijemo zaboraviti da postoji namjera vlasti u Srbiji da se skrene pažnja javnosti sa gorućeg problema kojeg Srbija ima, a to je skoro glasanje za prijem Kosova u UNESCO".

Kako se u odnosima Srbije i Bosne i Hercegovine okrenuti pitanjima koja se tiču budućnosti, a ne stalno se suočavati sa drugačijim pogledima na prošlost?

Milivojević je kazao da kada god se bliže neke godišnnjice, pogotovo "okrugle" podgrijavaju se strasti. "Bliži nam se Dejton, Pariz, biće ih još. U ovom trenutku to ne može pogoršati odnose dvije zemlje", kazao je.

Pozitivnost gesta istakao je i Tvrtko jakovina, ali je podcrtao da ga treba staviti u kontekst "toplo-hladno". "Gest je pozitivan i biće pozdravljen u EU. Ali prije dva dana je bio susret u Rusiji koji je poslao malo drugačiji signal. Nisam siguran da ne grebemo samo po površini", kazao je istakavši da su ovu sjednicu ipak inicirali čelnici EU iz Bruxellesa, a ne Vlade obje zemlje. 

A kako će ovaj susret uticati na rejting političara, odnosno Denisa Zvizdića u BiH i Vučića u Srbiji?

Vučić i njegova stranka bilježe konstantan rast rejtinga u Srbiji. Prerast će i matematičku maksimu uprkos tome da povlače poteze koji nisu ni malo simpatični građanima. Relaksacija odnosa sa BiH na neki način može da naiđe na pozitivno razumijevanje kod građana Srbije, ali postoji dodatni pritisak koji Aleksandar Vučić mora izvršiti na Milorada Dodika.

Cvijetin Milivojević, politički analitičar

"Vučić želi da pošalje poruku Evropskoj uniji da minimizira Dodika. Dio javnosti u Srbiji će to pozdraviti, a najveći dio glasova je dobio od nacionalno profilisanih glasača, a dosta manje od proevropskih. Teško će mu biti pred predstojeće izbore da zadrži nacionalne slojeve birača", kazao je politički analitičar iz Srbije dodavši da uskoro treba očekivati zajedničku sjednicu Vlada Srbije i Republike Srpske.

Nivo odnosa RS-a i Srbije je prešao u lični plan. Dodik je često u Beogradu jer medijima želi pokazati da je u dobrim odnosima sa Vučićem, kazao je Ivan Šijaković, te je podržao sagovornika Milivojevića glede sjednice Vlade Srbije i RS-a.

Za današnji susret Vlada Srbije i BiH, gosti su istakli da je evidentan nivo nezainteresovanosti u Sarajevu. "Nema pohvale, ali ni kritike. Javnost smatra da Srbija i RS imaju posebne odnose, a ovaj sastanak je bio nužan da se dogodi. U toj prizmi će se razvijati i dalji odnosi", riječi su Ivana Šijakovića.

Ko su destabilizatori odnosa između zemalja regije, Tvrtko Jakovina je kazao: "Kriza, dvadesetogodišnje nerješavanje problema, interesi, osjećaji, prošlost, netrpeljivost", jasan je bio historičar iz zagrebačkog studija N1.

Izvor: N1

"Mnogi ljudi ne žele da se odnosi između zemalja regije poprave, a ako bi se to dogodilo, morali bi napraviti ustupke vlastitoj naciji. Ti ustupci vode u propast. Nažalost, takva je situacija u regionu gdje je vrlo lako homogenizirati biračko tijelo".

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Toyota

To su Srpske FARSE PERU SE OD GRIJEHA IZ PROŠLOSTI ONI SEBI MI SEBI.. Jedno kazu drugo rade(misle)

1 0

* Sva polja su obavezna