Dan žalosti u BiH: “Ovo je velika tuga, da se nikome ne ponovi”

Vijesti 05. maj 202319:20 0 komentara

Zbog tragedije koja se dogodila u beogradskoj školi i u Bosni i Hercegovini proglašen je Dan žalosti. Otvorene su knjige žalosti, u koje se upisuju brojni građani kako bi izjavili saučešće porodicama stradalih.

Tužni i potresni dani za Srbiju. Zbog ubistva osmero đaka i radnika osiguranja u beogradskoj osnovnoj školi, žale i građani Bosne i Hercegovine. U ambasadi Srbije u Sarajevu zastava na pola koplja i otvorena knjiga žalosti.

“Ja sam upravo se sad upisala u Knjigu žalosti, kao građanin Sarajeva. Ovo je jedan strašan, katastrofalan događaj ne samo za Srbiju, nego za cijeli region. Ja se zaista nadam da se ovaj događaj u Beogradu, kao i svi nemili događaji koji su se dogodili u BiH, više nikada neće ponoviti.”

Osjećanja ljudi i dalje su pomiješana. Dok jedni ne mogu povjerovati da se takav zločin dogodio na ovim prostorima, drugi nisu iznenađeni.

”To je za očekivati i toga će biti još. Nije ni prvo ni zadnje.”

”Nevjerica apsolutno i svi smo šokirani.”

U zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu muk. Brojni zvaničnici dolaze kako bi izjavili saučešće, među njima i član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović. Isto je učinila i predsjedavajuća Željka Cvijanović, u Banjaluci, u Generalnom konzulatu.

”Ovo je jedna tužna, jeziva i zaista zastrašujuća situacija, naravno da su svi građani Republike Srpske uz naš naord u Srbiji i naravno uz institucije Srbije. Tuga velika za sve one koji su izgubili članove svoje porodice, posebno tuga velika kada se zna kako je do toga došlo”, kazala je  Željka Cvijanović, predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, poručio je da sigurnost svakog mladog čovjeka mora biti prioritet.

”Osjećam jednu veliku tugu i prazninu zbog načina kako se sve dešavalo. To je rezultat savremenog načina života, moramo svi zajedno činiti, koliko možemo, da se to više ne dešava, da obezbijedimo da stabilnost prije svega mladih, bez obzira ko je, bude garantovana, sigurna”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

Počast su odali i građani Trebinja, upisavši se u Knjigu žalosti koja je otvorena u srpskoj Konzularnoj kancelariji. U opštini Istočna Ilidža u hramu svetog Vasilija Ostroškog služen je pomen nastradalima. Svijeće, cvijeće i molitva.

”Želio bih porodicama da izjavim saučešće i da se ovo više nikad ne ponovi.”

”Da se posvetimo sebi, svojoj porodici, da se vratimo tradicionalnim vrijednostima. Zašto svaku nakaradu koju vidimo na Zapadu moramo po hitnom postupku primjeniti u svojoj kući.”

Zastave na pola koplja i tišina-poruka je Bosne i Hercegovine građanima Srbije da su u ovim teškim trenucima uz njih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!