Duh Herceg-Bosne i dalje živi u nekim dijelovima BiH

Duh Herceg-Bosne i dalje živi u nekim dijelovima BiH Izvor: N1

Hrvatska zajednica Herceg-Bosna proglasila je 18. novembra 1991. godine svoje postojanje kao političke i teritorijalne cjeline na teriroriji BIH. U avgustu 1993. godine preimenovana je u Hrvatska Republika Herceg-Bosna kada je osnovano Hrvatsko vijeće odbrane, vlada i oružane snage.

Pod okriljem Herceg-Bosne na području Hercegovine otvoreni su brojni logori kroz koje je, prema neslužbenim podacima, prošlo više od 50.000 Bošnjaka, Srba, ali i Hrvata koji se nisu slagali sa tadašnjom hrvatskom politikom.

Počinjeni su brojni zločini, među najgnusnijim u Ahmićima i Stupnom dolu, pod opsadom su mjesecima držani Istočni Mostar i Gornji Vakuf. Sve ovo uz ostalo je navedeno u presudi političkom i vojnom vrhu Herceg-Bosne na čelu sa Jadrankom Prlićem koji je 2013. godine proglašen krivim za udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini. No tome ni ove godine nije bilo riječi.

Gdje je Herceg-Bosna danas? Najozbiljniji pokušaj oživotvorenja kroz hrvatsku samoupravu propao je 2001. godine jer je nije imao ko financirati.

Hrvatska zajednica danas je svedena na udruženje građana i neradne dane koje obilježava Mostarsko sveučilište i ZHK, odnosno nezakonita obilježja i simbole koje se i danas nalaze u obrazovnim ustanovama i institucijama vlasti. No, s druge ojačana je pozicija HNS-a čiji je osnovni cilj promjena Ustava i Izbornog zakona..

Hrvatska Republika Herceg-Bosna formalno je ukinuta 14. avgusta 1996. godine. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna kao udruga koja nema državotvorne ingerencije utemeljena je 24. maja 1997 od strane društvenih, političkih, gospodarskih i kulturnih organizacija Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Komentara 5

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Efendija

50, 000? Molim koristite provjerene informacije, brojka je blizu 500, 000, 000, 000

0 0

ivo

HZHB je sastavni dio bosnjacko - hrvatske federacije. Imali su i Bosnjaci i Srbi logore. HZHB je spasila BIH od pada citave BiH pod okupaciju vojske Srbije, a samim tim je spasila i Dalmaciju odnosno jug Hrvatske. Dan kad je osnovana Srbi su okupirali Vukovar, Skabrnju i Slunj.Srpska vojska je tog dana bila predgradju Osijeka, Vinkovaca, Karlovca, Siska,Gospica, Zadra, Sibenika,Sinja, Dubrovnika. Dok "Jugoslavenska narodna armija" klala civile po Hrvatskoj Izetbegovic je govorio kako ce ta ista armija stiti narod u BiH ako dodje do rata. Novinarka bi trebala spomenuti da je Jadranko Prlic bio ministar obrane Federacije BiH od 1994 - 1996 i ministar vanjskih poslova od 1996 - 2001. Mislim da bi se Tina Jelin Dizdar slozila sa mnom da bi bilo posteno da sve one teritorije koje je Federacija zauzela u vremenu kad je "ratni zlocinac" Jadranko Prlic bio ministar obrane federacije BiH trebalo vratiti Srbima odnosno Republici Srpskoj,jer u suprotno podrzavate ratnog zlocinca i ministra obrane Federacije BiH.

4 5

Bossy

I to je ISIL Sve što je nezakonito u BiH je isto kao i ISIL!!

1 1

* Sva polja su obavezna