20-godišnjak iz Visokog dizajnirao virtuelnu asistenticu

20-godišnjak iz Visokog dizajnirao virtuelnu asistenticu Izvor: N1

Haris Aščalić, 20-godišnji programer iz Visokog, zaslužan je što BiH ima virtualnu asistenticu koja funkcioniše na umjetnoj inteligenciji i koja je u potpunosti bh. proizvod.

U svijetu imaju još tri virtuelne asistentice - Microsoftova Cortana, Appleova Siri i Googleov Google Now. Aščalić je otkrio da je Cadence, kako je nazvao svoj program, zamišljen da se više ponaša kao čovjek, a manje kao robot.

"Cadence je zamišljena da bude vaš najbolji prijatelj. Bio je izazov kako kod 'nje' razviti osjećaje", rekao je programer i napomenuo da je njegova asistentica za sada dizajnirana samo za Windows sisteme.

Candence je isprva zamišljena kao muški asistent, ali je Aščalić odlučio da je bolje da bude "žensko" sa nježnijim glasom.

Otkrio je da je programiranje zavolio preko video-igara.

IT stručnjaci iz BiH su poznati u svijetu, tvrdi mladi programer, ali dodaje da domaće IT tržište "nema povjerenja" u naše stručnjake.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Kompletno gostovanje talentovanog programera pogledajte u videoklipu.

Izvor: N1

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

BiH

Ciji god da je svaka mu cast.Cestitke i sve najbolje u zivotu puno zdravlja i jos uspjeha u tvom mladom zivotu.Samo ostani i BiH .Em si lijep em pametan.Bravo!

0 0

neko ko je ovo vidio

Hoj Allahu dragi. Pa kako ovo objavljujete? Ma ovo je smece sto je uradio ba. Nema nikakve inteligencije nego koristi Windows Speech API gdje bukvalno cita unaprijed predefisani tekst. Znaci Boze

5 0

Vjestacka inteligencija se godinama izucava na IT fakultetima, ali nisam sigurna da bez samostalne prakse motivisane entuzijazmom moze dati "opipljive" rezultate. Analfabeta sam u domenu IT i mozda zato oduvijek vezujem svaki audio/video sa korisnickom (i?)lokacijom "sagovornika." Zanje je moc samo ako se koristi na pravome mjestu, sa pravim ljudima u pravom trenutku. Bravo Harise 👏

2 1

* Sva polja su obavezna