Protesti u Banjaluci: “Građani neupućeni, neće moći svašta pisati po mrežama”

N1

U Banjaluci se danas održavaju protesti novinara i građana zbog najavljene kriminalizacije klevete u bh. entitetu Republika Srpska.

Loše i po ekološke aktiviste

Suad Đozić, aktivista iz Restarta obratio se novinarima rekavši da su došli da podrže radnički pokret od Dražena Pejakovića, jer ovaj zakon se dotiče svih građana BiH, ne samo građana RS.

“Vjerujem, kad ja budem prozivao vlast iz RS da će tužiti i mene. Ja moram voditi autocenzuru da nikoga ne nazivam lopovom ili kriminalcem. Bunim se na vrijeme. Građani možda nisu svjesni, ali postat će vrlo brzo ukoliko se to usvoji”, rekao je Đozić.

Proteste zbog izmjena Krivičnog zakona RS organizovalo je i Udruženje “Radnički pokret”. Dražen Pejaković iz tog udruženja kazao je da su se danas okupili jer NSRS zasjeda, te da im najave da će ako treba svaki dan biti protesti.

“Okupljat ćemo sve više građana i pozvat ako treba na građanski neposluh. Blokirat ćemo ceste. Ne shvatam kako niko iz međunarodnih zajednica ne kaže kako ovo nije normalno”, naveo je on.

Okupljenim novinarima je kazao: “Vas će tužiti, nećete se više moći baviti ovim poslom”.

Rekao je i da se ovo odnosi i na ekološke aktiviste, te da će oni morati prestati sa radom momentalno.

“Bore se da sačuvaju rijeke, šume, da sačuvaju zemljišta. Šta će investitor prvo uraditi? Investitori će prvo krenuti sa tužbama, pa 50.000 KM, nemaš da platiš, u zatvor dvije godine. Ili prodaj stan pa izađi na ulicu. I oni će se priključiti jer je njihov interes”, naveo je on.

N1

Uskoro novi protesti

Najavio je da će se održati masovni protesti u Banjaluci, ali postoji mogućnost i u više gradova.

Ponovio je kako su građani neupućeni u ovaj zakon, jer ne znaju šta ovo nosi.

“Kada krenu plaćati kazne, ako prođe zakon, vidjet će šta se dešava. Niko ništa neće moći napisati na društvenim mrežama. Niko neće moći ništa ružno reći na na rođendanu, proslavi… Pozivati na proteste, to će biti nemoguća misija. Da se mi nešto bunimo za nešto, to ne postoji, kraj. Ovo je zakon Sjeverne Koreje, ne želi niko da živi tako“, kazao je Pejaković.

Podsjetimo, u toku je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će poslanici “pretresati” i Nacrt izmjena Krivičnog zakonika koji predviđa kriminalizaciju klevete i uvrede. Ovaj zakon posljednjih je dana izazvao burne reakcije javnosti.

Izmjenama i dopunama ovog zakona uvode se nova krivična djela protiv časti i ugleda, odnosno krivično djelo uvrede i klevete, za šta su zaprijećene novčane kazne do čak 120.000 KM.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad