Katar podiže cijene benzina za 30 posto

Katar podiže cijene benzina za 30 posto Izvor: Reuters/Moammed Dabbous

Naftom bogati Katar odlučio je od petka podići cijene benzina za trećinu ili čak i više, objavila je državna naftna kompanija Woqod, u kontekstu pada cijena nafte koji je teško pogodio državne financije.

Neočekivano poskupljenje stupilo je na snagu u ponoć i odmah je prouzročilo redove pred pojedinim benzinskim pumpama u Kataru, doznaje agencija AFP na društvenim mrežama.

Državna kompanija Woqod najavilo je podizanje cijena u memorandumu upućenom u četvrtak upraviteljima benzinskih stanica. Cijene benzina 'regulara' porast će s jednog na 1,30 katarska rijala po litri.

Ostali proizvodi još će više poskupiti, pa bi tako cijena premium benzina trebala porasti oko 35 posto, na 1,15 rijala. Prošlog ljeta Katar je najavio da će u 2016. prvi puta u 15 godina zabilježiti proračunski manjak zbog pada cijena energije.

Prema prognozi objavljenoj u decembru, proračunski manjak povezan s nižim cijenama energije trebao bi iznositi oko 12 milijardi dolara.

Tagovi: Katar , benzin , Nafta

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Sanjo

Pa nije mi jasno kako bar neko nekad ne pomisli da treba imati plan B. U kataru i saudijskoj arabiji su toliko mali porezi da su skoro zanemarljivi. Kad bi ih malo povecali imali hi toliko mnogo love da bi mogli ulagati u bilo sta drugo, od tehnologije, obrazovanja, turizma, inivacija isl

0 0

Cika Paja

Ne moze nista dovijeka,zato treba preventivno razmisljati,ali nazalost rijetko ko tako razmislja

1 0

* Sva polja su obavezna