Titovi nasljednici neće dobiti ništa

Titovi nasljednici neće dobiti ništa Izvor: Reuters

Nasljednici nekadašnjeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, jer imovina nije naknadno pronađena, pa nije bilo uvjeta za novi postupak.

Večernje novosti pišu da je u dopunskom ostavinskom rješenju koje je potpisala sutkinja Ljubica Nenadić, sud kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno završen pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu, još 1991. godine, kada je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i osobnih stvari Josipa Broza.

Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u martu 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, pošto je u januaru Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su vezane za život i rad Josipa Broza.

Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravno djelovanje.

Sutkinja Ljubica Nenadić dalje navodi da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlasništvo (umjetnine, porculan, nakit, pokloni, namještaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...), ne može smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj.

Sada pokojna Jovanka Broz u toku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanom za život i rad Tita - obrazlaže sud.

Također se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njen zahtjev usmjeren prema državi.

Tim je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja - konstatovala je sutkinja Nenadić.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostepenog  suda potpuno pogrešno.

Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom praktično je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda, rekao je on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su, za Novosti, žalbe.

Komentara 6

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kova

Klonirajte Tita!!!

0 0

Jole

Vrati se. Sve ti je oprošteno .

6 2

Zike

Drug TITO je BIO I OSTAO jedinstveni drzavnik koji nije ostavio kuce motele hotele vikendice itd itd mogao bih nabrajati pet dana svojoj djeci kao danasnji tzv.predsjednici ovih nasih rep.i pokrajina jer od tih predsjednika i podpredsjednika ja mislim da niti jedan nije laksi od par miliona Eura. E sad narode moj razmislite malo kad je bilo bolje i postenije zivjeti tada ili sada.....

13 0

* Sva polja su obavezna