Amnesty: Djeca Konga kopaju kobalt za Apple, Sony, Samsung

Amnesty: Djeca Konga kopaju kobalt za Apple, Sony, Samsung Izvor: YouTube/Ilustracija

Djeca, među kojima i sedmogodišnjaci, kopaju kobalt u Kongu, upozorila je međunarodna organizacija za ljudska prava Amensty International i pozvala kompanije da pojačaju kontrolu i zatraže dokaze da kobalt koji ugrađuju u svoje proizvode nije rezultat rada djece i izrabljivanja.

Skupine za ljudska prava optužuju velike kompanije kao što su Apple, Samsung i Sony da ne provjeravaju dovoljno porijeklo metala koje rabe u proizvodnji.

Kongo proizvodi gotovo polovicu cjelokupnog kobalta u svijetu koji se koristi za baterije litijon.
Godine 2014. oko 40.000 djece radilo je u rudnicima diljem južnog Konga, mnoga od njih kopajući kobalt, piše u izvještaju koje se poziva na UN-ov fond za djecu (UNICEF).

"Provodio sam 24 sata u tunelima... morao sam i nuždu vršiti u tunelima... Moja me udomiteljska majka planirala poslati u šklu, no moj udomiteljski otac bio je protiv, eksplotirao me tjerajući me da radim u rudniku", rekao je 14-godišnji Paul, siroče.

I odrasli i djeca koji kopaju rudu 'na crno' čine to bez osnovne zaštitne opreme. Najmanje 80 ilegalnih rudara u južnom Kongu umrlo je od septembra 2014. do decembra 2015., piše dpa.

Trgovci prodaju kobalt kompaniji Congo Dongfang Mining (CDM) koja je podružnica kineskog diva Huayou Cobalt, navodi Amnesty. Dvije kineske kompanije obrađuju zatim kobalt i prodaju ga za baterijske komponenete proizvođačima u Kini i Južnoj Koreji, a oni pak industriji IT-a i automobilskoj, uključujući Apple, Microsoft, Samsung, Sony, Daimler i Volkswagen.

Amnesty je stupio u vezu s tim i drugim velikim kompanijama i dobio "neodređene" odgovore većine njih, rekao je glasnogovornik. Te kompanije tvrde da ne toleriraju dječji rad no ne mogu sa sigurnošću utvrditi potječe li kobalt iz južnog Konga.

Demokratska Republika Kongo obiluje mineralima no unatoč tomu jedna je od najnerazvijenijih na svijetu. Bogatstvo minerala potiče oružane sukobe koji više od dvadeset godina potresaju zemlju, napose u pokrajinama Sjeverni i Južni Kivu koje su veliki proizvođači zlata, kositra, tungstena, koltana.

Da bi se izbjeglo neizravno financiranje sukoba u DR Kongu, američki zakon i 2014. o tim mineralima zvanima "krvavi" obvezuje kompanije da prijave vlastima koriste li se tim sirovinama u proizvodnji te ako da, dužne su prijaviti njihovo porijeklo, piše AFP.

U izvještaju iz 2015. nevladine udruga Global Witness i Amnesty International optužuju velike američke kompanije da zaobilaze obveze iz tog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Tagovi: Apple , sony , Samsung , afrika

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna