Sarajevski mostovi - neizbrisiva historija grada

Sarajevski mostovi - neizbrisiva historija grada Izvor: N1

U narednim danima bit će izvršeno postavljanje turističkih obilježja na 9 sarajevskih mostova, kao završna aktivnost projekta „Phoenix – Kultura za budućnost“.

Cilj ove aktivnosti jeste da se kako Sarajlijama, tako i posjetiocima, predstavi kulturno-historijska baština Sarajeva, te da se ukaže na simboliku sarajevskih mostova, koji već vijekovima povezuju različite obale, različite kulture, različite epohe.

Na području današnjeg Sarajeva egzistiraju organizovane ljudske skupine još od neolita. O tome svjedoče brojna arheološka nalazišta, među kojima su neolitsko naselje Butmir i fortifikacijski objekt Debelo brdo na obroncima Trebevića.

Historijski muzej BiH čuva historijsko blago iz različitih perioda bh. historije - ovdje se prave razne postavke, ali se radi i na edukaciji djece i omladine.

Ova zgrada jedan je od rijetkih primjera arhitekture internacionalnog stila, sačinjena od igre transparentnih i punih kutija koje su dominantne u panorami grada Sarajeva.

Ovaj muzej proučava prošlost, ali je tu zbog bolje budućnosti svih nas. I za prošlost i za budućnost zainteresovani su građani BiH, ali i mnogobrojni turisti.

Nedaleko od Baščaršije, na Mustaj-pašinom mejdanu, nalazi se gradska ljepotica. Najreprezentativniji i nezaobilazni objekt iz Austro-ugarskog perioda građen u pseudomaurskom stilu je gradska Vijećnica.

Vijećnica je zapaljena 25. augusta 1992. i tada je uništeno blizu dva miliona knjiga. Danas, nakon zahtjevne i dugogodišnje rekonstrukcije, ona je nezaobilazna destinacija za turiste iz raznih dijelova svijeta.

Baščaršija, Bijela tabija, Vijećnica, Muzeji, Gazi Husrev-begov Bezistan, Katedrala, Latinska ćuprija, Begova džamija i Most Suade Dilberović, ali i svi drugi mostovi koji spajaju obale kroz Sarajevo, samo su neke od znamenitosti koje krase glavni grad Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 2

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Xyz

Kada će vam se jednom na N1 omaći da napišete ili istorija ili povjest?

0 0

Mirza

Zasto? U BiH se koriste i historija, i istorija, i povijest (ne povjest, btw)

0 0

* Sva polja su obavezna