Zatvori

UN od vlasti Švedske traži oslobađanje Juliana Assangea

UN od vlasti Švedske traži oslobađanje Juliana Assangea Izvor: AFP/John Stillewell

Julian Assange, osnivač Wikileaksa je "samovoljno/proizvoljno u pritvoru" u ambasadi Ekvadora u Londonu je odluka koju je donio UN-ov panel, koji od vlasti Švedske zahtijeva da mu okonča "oduzimanje lične slobode kretanja".

"Radna grupa smatra da je Assange samovoljno uhapšen od vlade Švedske, Velike Britanije i Sjeverne Irske", navodi se u saopštenju.

Na panelu je donesena odluka da osnivač Wikileaksa "ima pravo na slobodu kretanja i naknadu štete", stoji u izvještaju koji prenosi Russia Today, gdje se još navodi da je Assange bio podvrgnut raznim oblicima lišenja slobode.

Podsjećamo, Assange je prvo bio u londonskom zatvoru Wandsworth, nakon kojeg je slijedio kućni pritvor sve do zatočenja u ekvadorsku ambasadu.


UN je pozvao Veliku Britaniju i Švedsku da procijeni situaciju u vezi sa Assangeovim slučajem, te da na taj način osiguraju svoj integritet i "ostvare Assangeu pravo na slobodu kretanja".

Drugim riječima, UN od vasti pomenutih država traži ukidanje pritvora za Juliana Assangea.

Panel je rezultat žalbe koju je Assange podnio protiv Švedske i Velike Britanije, a podsjećamo - tereti se za silovanje koje je navodno počinio 2010. godine, što je uvijek negirao.

S druge strane, u više navrata je izrazio bojazan da ukoliko se vrati u Švedsku, biće optužen za objavljivanje tajnih dokumenata. Zvanični Stockholm tvrdi da to neće biti slučaj.

U augstu, švedski istražni tužitelji kazali su da će povući tužbe za seksualno napastvovanje, kao i nezakonito ograničavanje slobode kretanja, koje će uskoro ući u zastaru.

Ipak, ukoliko se sve ovo desi, Assangeu ostaje još jedna optužnica za silovanje oko koje se mora izjasniti o krivici, odnosno zbog koje će morati biti pravno saslušan.

Velika Britanija odbacila je odluke UN-ovog tima za ljudska prava, kazavši u saopštenju da su legalno tražili njegovu ekstradiciju u Švedsku.

"Mi apsolutno odbijamo sve tvrdnje da je Assange žrtva pritvora. Mi smo i službeno odbacili mišljenje radne grupe UN-a", kazao je glasnogovornik britanske vlade.

"Assange je dobrovoljno izbjegavao zakonito haošenje tako što je ostao u amabasadi Ekvadora", navodi se još u saopštenju.

Švedska vlada s druge stane tvrdi da je odluka o njegovom pritvoru u odsustvu nezavisna odluka pravosudnih organa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Wikileaks founder Julian Assange has been arbitrarily detained by Sweden and the United Kingdom since his arrest in...

Posted by United Nations Human Rights on Friday, February 5, 2016

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Caddy

Dju... Izraelska!!!!

0 0

* Sva polja su obavezna