Vaša sreća zavisi od toga koliko dobro izgledate

Vaša sreća zavisi od toga koliko dobro izgledate Izvor: Facebook | Zoolander 2

Zgodni ljudi su sretniji, ali samo kada misle o tome koliko bolje izgledaju od ostatka svijeta, piše Journal of Happiness.

U istraživanju na temu "nivoi sreće", naučnici su pokušavali da shvate koliko fizički izgled ima veze sa općim zadovoljstvom ljudi. 

Lukasz Kaczmarek i njegov kolega Adam Mickiewicz sa poljskog Univerziteta istražili su nivoe životne satisfakcije i zadovoljstva fizičkim izgledom kod 97 studenata, pokušavajući da nađu korelaciju između ta dva poimanja.

Rezultati su pokazali da više samopouzdanja imaju oni koji su zadovoljni sa svojom fizičkom pojavom, od onih koji baš i nisu.

Ovo istraživanje zaključuje da kada mislimo o tome "koliko dobro izgledamo" puno više dominira od ostalih aspekata ličnog zadovoljstva, te stvara disproporcionalne osjećaje važnosti u tom trenutku.

Pitanja na dva različita upitika kod svih 97 ispitanika su bila nasumično poredana, a sretniji su bili oni koji su prvo odgovarali na pitanja vezana za fizički izgled, od onih koji su popunjavali pitanja koja se tiču opće, životne satisfakcije.

"Zadovoljstvo fizičkim izgledom je iluzija kao što je i iluzija trud da izgledamo bolje i sretnije", zaljučuje Journal of Happines, u tekstu koji donosi britanski Independent. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna