Tinejdžeri Francuske i Kanade najviše puše marihuanu

Tinejdžeri Francuske i Kanade najviše puše marihuanu Izvor: N1

Prema rezultatima istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 42 razvijene zemlje, najviše petnaestogodišnjaka puši marihuanu i Francuskoj i Kanadi.

Prema navodima u istraživanju, Amsterdam je poznat po svojim kafeima, a Barcelona po privatnim klubovima, ali Holandija i Španija nisu ni među prvih osam zemalja po broju tinejdžera koji priznaju da su koristili kanabis u posljednjih 30 dana.

U Francuskoj 15 posto petnaestogodišnjaka, nešto veći broj dječaka od djevojčica, rekli su da su konzumirali marihuanu, a sličan broj je i u Kanadi.

Italija, Švicarska i Bugarska su u prvih pet zemalja, dok su brojke dvocifrene u francuskom govornom području Belgije. U Poljskoj i Sloveniji su niži dvocifreni brojevi za dječake, a jednocifreni za djevojčice.

SZO sprovodi istraživanje riskantnog ponašanja i samoshvatanja među jedanaestogodišnjacima, trinaestogodišnjacima i petnaestogodišnjacima u Evropi, sjevernoj Americi i Izraelu svake četvrte godine.

Prema navodima u izvještaju, marihuana je najrasporstranjenija droga u Evropi i tokom 2014. godine koristilo ju je 14,6 miliona mladih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Meho

Cudi me da nisu I nasi politicari uložili jedno 50 miliona maraka da ispitaju jedno 150 ucenika pusel travu

3 0

* Sva polja su obavezna