Zašto je uhapšena Florence Hartmann?

Zašto je uhapšena Florence Hartmann? Izvor: Al Jazeera/N1

Bivša glasnogovornica glavne tužiteljice Tribunala u Haagu Florence Hartmann je uhapšena i uvedena u zgradu Međunarodnog suda pravde. Ona je došla je da prati izricanje presude Radovanu Karadžiću, javlja reporter N1 Zvonko Komšić.

Otkrila sam jednu odluku gdje sudije kažu - mi krijemo vrlo bitne ratne arhive Miloševićevog režima jer Srbija u slučaju da Bosna traži reparaciju da će Srbija morati platiti milione dolara i to će utjecati na ekonomiju Srbije i onda da Srbija prođe jeftino i mi ćemo to sakriiti - samo taj dio sam uradila. Sudije su same oslobodile zaštitu nad tim dokumentima, zato što sam ja rekla da su to nezakonito uradili. Oni su sebe osramotili što su mene optužili, što imaju nalog za hapšenje. Važno je da smo mi dobili pristup nad tim dokumentima", poručila je Hartmann ranije za vrijeme gostovanja u emisiji Pressing.

Međunarodni sud za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji krajem februra 2015. u Den Haagu je izdao nalog za hapšenje nekadašnje glasnogovornice glavne tužiteljice Suda, koju čeka sedmodnevna zatvorska kazna. 

Florence Hartmann je zbog nepoštivanja suda bila kažnjena novčanom kaznom od 7.000 eura, ali tu kaznu nije platila pa je u srijedu ta kazna pretvorena u zatvorsku, a od Francuske ICTY očekuje da je obavijesti o pravima i s Holandijom učestvuje u transferu Florence Hartmann u pritvor Haškoga suda.

Od svih drugih zemalja kroz čije bi teritorije Hartmann morala proći u tranzitu ICTY očekuje da je uhapse i pritvore.

Francuska novinarka, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, osuđena je 2009. za nepoštivanje suda jer je objavila dvije povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Ove je godine Žalbeno vijeće suda odbacilo je njezinu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu.

Izvor: N1

Hartmann se ranije oglušila na sudske opomene. Sud je tražio da plati kaznu ili ga obavijesti o razlozima nemogućnosti plaćanja. Ona se dvaput pismeno obratila predsjedniku suda Patricku Robinsonu i tvrdila kako ne može platiti kaznu, te podsjetila sud da je i na suđenju 2008. prihvaćeno kako ona nema novca za odbranu.

Pismeno je obavijestila sud da su osobe koje nju podupiru skupile novac za kaznu i uplatile ga na račun u francuskoj banci odakle ga Tribunal može podići, ali Tribunal zahtijeva da Hartmann osobno uplati novčanu kaznu sudu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

vi deh

Ljudsko sudjenje tezi ka dostizanju ideala Univerzalne Pravde ali ona na ovome svetu ne postoji. Postoji samo covekov subjektivan, emocionalan dozivljaj pravde. Ta manjkavost ljudskog sudjenja je seme mrznje iz kog isklijava buduce zlo. Rasejavanje tog semena po Balkanu pravi je i jedini uspeh haskog tribunala. Zetva mora biti rodna, ponovo...

1 1

* Sva polja su obavezna