Izvoz mlijeka iz BiH: Na listi izvoznika četiri nove firme

Izvoz mlijeka iz BiH: Na listi izvoznika četiri nove firme Izvor: N1

Bh. mljekari imaju razloga za slavlje - osim što dosadašnji izvoznici u zemlje EU ispunjavaju sve uslove za nastavak izvoza mlijeka, na listi izvoznika naći će se i nove firme. Rezultati su ovo inspekcijske kontrole inspekora iz Dublina, koja je prethodnih deset dana boravila u BiH.

Nakon niza godina nekontrolisanog tržišta, loših uslova poljoprivredne proizvodnje, evropski standardi konačno su ušli u bh. farme.

Inspektori iz Dublina su zadovoljni. Kažu da Bosna i Hercegovina u posljednjih godinu dana bilježi zajedničke rezultate. Ministar Šarović kaže da je to zahvaljujući izuzetnoj saradnji, ali i zajedničkom interesu proizvođača i svih nivoa vlasti. Pozitivna vijest jeste da su na listi izvoznika mlijeka i mliječnih proizvoda u zemlje EU nove četiri firme.

Najviše razloga za zadovoljstvo trebaju imati poljoprivrednici.

"Značajan pomak je kada je u pitanju kvalitet sirovog mlijeka, ali i u nivou kontrole samih veterinarskih inspektora i moram da istaknem da je ovaj napredak u odnosu na 2014. godinu rezultat rada svih institucija na svim nivoima", izjavio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ipak, predstoji veliki posao. Pored donošenja novih zakona, primarni cilj je napraviti detaljan popis svih grla u zemlji. Do skoro je u bazi bilo milion i po grla, dok ih prema trenutnim podacima ima tek oko 300 hiljada.

"Nažalost, svi u lancu nisu napravili svoj dio posla, pa se baza samo punila a nisu se skidale sa stanja koje su zaklane, prodate, promijenile vlasnika ili uginule, tako da sada imamo puno veći broj životinja nego što stvarno imamo goveda u BiH", komentarisao je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Napredak je potrebno ostvariti i u komandnom lancu, ali i u zakonodavstvu. Zakoni su prošli i provjeru Evropske komisije, a ministar Šarović kaže da u njima osim evropskih standarda nema ništa što bi se nazvalo otimanjem ili preuzimanjem entitetskih nadležnosti.

Izvor: N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna