BiH na putu ka EU: Dodik ima zaštitnika, a to je Viktor Orban

Vijesti 02. okt 202319:20 2 komentara
Frontal

Predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, ponovo se u Budimpešti susreo s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Učestale posjete rezultirale su, bar tako tvrdi Dodik, obećanom finansijskom podrškom, i to za one projekte koje je ranije Njemačka uskratila entitetu. Orban je, ponovio i to kako se Mađarska protivi takvim, ali i bilo kojim drugim sankcijama.

Dok se čeka mađarski novac, najavljen i obećan kroz niz susreta, Dodik i Orban razmijenili su mišljenja i o sigurnosnoj situaciji u regiji. Mađarski premijer je nakon susreta upozorio kako upotreba sankcija protiv Srba u Bosni i Hercegovini može dovesti do eskalacije tenzija. Otvoreno je i pitanje mađarskog preuzimanja Misije EUFOR-a.

“Republika Srpska nije protiv toga ko je na čelu Eufora, ali je uvijek protiv proširenja mandata. Njihovo je da uspostave mir na način da razgraniče eventualno sukobljene strane, mada se niko ne sukobljava. To je ono što se i očekuje, ništa drugo. Muslimani smatraju da svako ko dođe treba da isključivo bude njihov i da oni upravljaju time, a ne neko drugi”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Uz preuzimanje EUFOR-a, Mađarska najavljuje i da će integracija Zapadnog Balkana biti u fokusu njihova predsjedavanja Evropskom unijom od naredne godine. Jači angažman najavljuju i Austrijanci, koji traže ubrzanje proširenja. Ne vrijedi više gubiti vrijeme, poručili su austrijski ministri. Protiv EU integracija nije Milorad Dodik, bar tako tvrdi, no upravo je on glavna blokada na tom putu, optužuje ga koalicioni partner, Elmedin Konaković.

“Ne posjeduje hrabrost koju lideri moraju imati da svoje narode povedu na staze prosperiteta, lakše mu je kukavički ostati u zoni konflikta i halabuke, dok još jedna prilika potencijalno prolazi za našu zemlju i sve ljude u njoj”.

EU priprema veliki paket podrške, milijarde eura, grantova, fondova, kredita, najavljuje Konaković. Pripremaju olakšiće za privrednike, no reformskih zakona u BiH, nema, jer ih je upravo Dodik uslovio reformom Ustavnog suda BiH. Da će situacija postati bolja, ne obećava odnos Dodik – Konaković koji po povratku iz Amerike vodi obračun s liderom SNSD-a, koji podršku za svoje politike traži najčešće u Mađarskoj, Rusiji, Srbiji.

“Svijet je u ozbiljnim turbulencijama za nas je najbolje da u tome prođemo najmanje loše, odnosno prođemo što je moguće bolje, a da bi to bili, ne trebamo biti u fokusu interesa, trebamo biti prilično u sjeni, ne treba nam stvaranje nikakve velike galame, jer kad se slonovi tuku, obično trava strada, ne trebamo mi dozvolti da se veliki nad nama tuku, nama je interes da se oni tuku ako već moraju negdje drugdje, a ne preko nas”, kaže Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva BiH (PDP).

A naše je trebalo biti ispoštovati obećano i potpisano. Prioritete koje je Evropska komisija stavila pred bh. lidere. No, slijedi novi izvještaj a Bosna i Hercegovina bi umjesto, kako su pojedini političari naveli “lidera integracija na Zapadnom Balkanu” ponovo mogla ostati “kratkih rukava”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare