Ahmićani poručili komšijama: Pomozite da ih pronađemo!

Ahmićani poručili komšijama: Pomozite da ih pronađemo! Izvor: N1

U selu Ahmići kod Viteza obilježena je 23. godišnjica stradanja 116 civila, koje su u proteklom ratu ubili pripadnici HVO-a. Zločin su otkrile mirovne snage Ujedinjenih naroda. Još se traga za tijelima 30 ubijenih.

Na ulazu u Ahmiće uz magistralni put bilbordi, fotografije ubijenih civila iz Ahmića, i apel "Pomozite da ih pronađemo"! Više od dvije decenije prošlo je od stravičnog zločina, no još uvijek nema odgovora što je sa 30 tijela.

U Ahmićima je ubijeno 116 osoba, 32 žene, 11 djece mlađih od 18 godina i tromječna beba, posmrtni ostaci 30 tijela još uvijek nisu pronađeni.

Među mezarima ubijenih civila Ahmića nema tromjesečnog Seada i njegovog sedmogodišnjeg brata Elvisa. Zapaljeni su na spavanju zajedno sa majkom i ocem. Svjedok ovog događaja bila je Enisa Ahmić, njihova prva rodica koja je uspjela preživjeti.

Slike pripadnika UN-a svijetu će otkriti svu brutalnost zločina kojeg su počinile specijalne snage HVO-a. Na svakom koraku mrtva tijela, spaljene kuće u zločinu protiv čovječnosti kako ga je okarakterisao Haag. Zbog ovog zločina na 25 godina zatvora osuđen je vojni zapovjednik HVO-a i Herceg Bosne Dario Kordić, koji je prije dvije godine pušten iz zatvora nakon dvije trećine odslužene kazne. Haški sud je na 20 godina osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, Miroslava Bralu. Pred Sudom BiH procesuiran je samo Paško Ljubičić, časnik HVO-a.

Enisa Ahmić je bila svjedok optužbe na suđenju braći Kupreškić koji su prvo osuđeni, ali kasnije pravosnažno oslobođeni zbog nedostatka dokaza. Za razliku od mnogih Ahmićana koji nikada nisu došli do posmrtnih ostataka svojih najmilijih, Enisa je svoju porodicu pronašla I ponovno izgubila nakon što su kosti izgubljene prilikom obdukcije.

Ahmići nastavljaju da žive, kako kažu mještani od 16. do 16 aprila, nastavit će se boriti i istrajavati na pravdi i odgovorima jer bez toga normalan život nije moguć.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Više u prilogu Tine Jelin-Dizdar...

Izvor: N1

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Kiza

Ivo mišu, gdje si ovih dana?

0 0

Ivo

Tu sam Kiza.Pratim te...

0 0

SA

Neki bi me strpali medju Hrvate, neki medju bosanske katolike, neki možda i medju ustaše, ali ja sam samo zemljanin, stanovnik planete zemlje, koji ne bi mirno mogao spavati da zna za mjesto posmrtnih ostataka, a da ga ne saopšti svom komšiji zemljaninu...

8 0

* Sva polja su obavezna