Najstarija poruka u boci poslata prije 108 godina

Najstarija poruka u boci poslata prije 108 godina Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Poruka u boci poslata prije 108 godina i pronađena na jednoj njemačkoj plaži potvrđena je kao najstarija pronađena poruka te vrste, objavila je britanska laboratorija za morska istraživanja.

Bocu je bacio u Sjeverno more 30. novembra 1906. marinski biolog George Parker Bidder, a u njoj je bila poštanska karta na kojoj se poručuje onom ko je nađe da vrati bocu laboratoriji za morska biološka istraživanja u Plymouthu (MBA), a da će za to dobiti jedan šiling.

Britanska laboratorija je upravo objavila da je boca koju je na plaži našla jedna njemačka penzionerka u aprilu 2015, 108 godina i 138 dana od kada je bačena u vodu, najstarija poruka u boci ikad pronađena.

Prethodni rekord za takvu jednu bocu koji je registrovala Guinnessova knjiga rekorda bio je 99 godina i 43 dana.

"U poruci je traženo od pronalazača da napiše mjesto gdje je boca pronađena, da li je pronađena u moru, ime broda, i da se vrati Georgeu Parkeru Bidderu u Plymouthu za nagradu od jednog šilinga", rekao je Guy Baker iz britanske laboratorije. Jedan šiling je predstavljao malu sumu i u to vrijeme.

Bidder je poslao 1.020 flaša s porukama između 1904. i 1906. On je primijetio da su se one koje su potonule vraćale na britanske plaže, a one koje su plutale išle ka kontinentu. To ga je navelo da zaključi da su duboke morske struje u Sjevernom moru išle od istoka ka zapadu.

Kao što je obećano pronalazačici boce poslato je pismo zahvalnosti i jedan šiling.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna