Sloboda medija u BiH: N1 jedan od najvažnijih medija

Vijesti 03. maj 202220:48 1 komentar
N1

Pritisci, prijetnje i zastrašivanja medijskih radnika u BiH. Za doma'u javnost ništa novo. 67. smo na listi Svjetskog indeksa medijskih sloboda, i spadamo u grupu problematičnih zemalja. I Reporteri bez granica u svom izvještaju prepoznaju manipulaciju medijima u, kako su naveli, političke svrhe. Kako oni ocjenjuju, iako je tržište u BiH pokriveno sa više od 1000 različitih vrsta medija, pluralizam informacija u BiH ipak izostaje. N1 televizija jedna je od tek dvije tv kuće koje važe za najvažniji medij u BiH.

Problematični smo. Izazov smo. Jer na listi Svjetskog indeksa medijskih sloboda, od prošle godine pali smo za 9 mjesta. Bh. vlasti odlučniji su u nakani da utiču na uređivačku politiku bh. medija. Prepoznaju to i Reporteri bez granica koji u izvještaju za BiH navode:

„Visokopozicionirani političari pribjegli su javnim napadima i omalovažavajućim primjedbama na račun novinara, analitičara i medijskih radnika, posebno žena. Vlasti nastavljaju umanjivati ​​ovo pitanje, a javne institucije ne prikupljaju podatke.”

Ali zato prikupljanju Udruženja. I bilježe 71 slučaj kršenja novinarskih prava tokom prošle godine. Fizički napadi, nasilje nad novinarkama, prijetnje smrću. Sve ovo građane potiče da upravo medijima vjeruju najviše.

“Mada je malo nejasno zašto nam najviše vjeruju jer se ispostavilo da istovremeno dok nam vjeruju smatraju da nismo slobodni, da nam političari kroje kapu da smo finansijski zavisni nisu ni Bog zna kako građani zadovoljni našim izvještavanjem smatraju, da smo tek donekle slobodni.” kaže Milkica Milojević iz udruženja BH novinari.

No, iako uživaju povjerenje, poražavajuće je, kažu iz Udruženja novinara, da svaki 10 ispitani građanin na neki način podržava napade na novinare. Zašto? Jer veliki broj njih, tvrde novinari, imitiraju upravo ponašanje visokopozicioniranih funkcionera. Poput ovog.

Ometanje rada novinara na terenu kamere često bilježe. No ono što ne zabilježe su često ignorisanje upita novinara koji kritički izvještavaju o njihovom radu, odbijanje davanja intrevjua ili izjava, dakle potpuna netrasparentnost. A da bude drugačije, volje očito nema.

“Umjesto da imamo bolji Zakon o pristupu inforacijama , oni najavljuju kriminilazicaju klevete, umjesto izmjene Krivičnog zakona po kojim bi novinari bili više zaštićeni a napadi na njih oštrije sankcionisani, imamo primjere da žele još više da zatvore medijski prostor, da ograniče broj medija na one koji njih slušaju i pišu i objavljuju ono što im oni kažu, upumpavaju javni novac u medije koji su pod njihovom kontrolom.” rekao nam je Siniša Vukelić iz Kluba novinara Banja Luka.

Mali napredak postignut je u procesuiranju prijetnji i napada na novinare. Tokom prošle godine 11 slučajeva u korist medijskih radnika. Nikada veći broj. Ali s druge i broja napada.

Građani su ti koji, upozoravaju novinari, na neki način podržavaju ovakvo ponašanje bh. političara. Kada takav primitivizam građani, odnosno biračko tijelo nagradi, oni nemaju potrebu mijenjati taktiku. Pa neka je, poručuju, promijene građani, na sljedećim izborima. Za veću slobodu, i medijsku, i svoju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare