Prestaje štampanje novčanice od 500 eura

Prestaje štampanje novčanice od 500 eura Izvor: Reuters/Leonhard Foeger

Evropska centralna banka (ECB) je odlučila u srijedu do kraja 2018. obustaviti puštanje u promet novčanica od 500 eura, kojima se najčešće koriste kriminalci.

Vijeće guvernera monetarne institucije je odlučilo prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta oko kraja 2018, obznanila je ECB.

Novčanica koju su nazvali "Bin Laden" predstavlja samo 3 posto od broja novčanica eura koje su u prometu, ali 28 posto njihove kumulirane vrijednosti, ili 300 milijarda eura prema statistikama ECB. Ukupno blizu 600 miliona novčanica tog tipa bilo je u prometu u martu ove godine. Odluka je donesena u trenutku kada je Evropska unija odlučila pojačati svoju borbu protiv finansiranja terorizma, pod pritiskom posebno Francuske.

Ljubičasta novčanica je jedna od najvrednijih u svijetu, dugo vremena je optuživana da omogućuje disketno prenošenje ogromnih iznosa i da tako olakšava promet prljavog novca. Programiranom smrti novčanice od 500 eura Njemačka i Austrija su nezadovoljne i strahuju da bi ta odluka mogla biti prva etapa prema potpunom nestanku fizičkog novca.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

BiH Političar

Moja najdraža valuta.20 ovakvih i biraj posao.Elektroprivreda..Telekom...itd..

1 0

Arzemana

hm..hm..fina lova...hm..hm..

2 0

Savo

Javi i meni..to je samo 10 000 evra.Ovi naši traže 20 000 evra.

2 0

* Sva polja su obavezna