Uživo na N1: Crveni tepih Sarajevo Film Festivala

Vijesti 13. aug 202119:36 > 19:38 1 komentar
N1

Ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo večeras počinje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF) koje će trajati do 20. avgusta i na kojem će biti prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja.

Pratite ga i kroz objektiv N1 televizije u Specijalnom programu posvećenom SFF-u.

Ceremoniju na Crvenom tepihu možete pratiti na našoj Facebook stranici na ovom linku.

https://www.facebook.com/N1BiH/videos/272334117593342

U prvoj emisiji vas informišemo o filmskom programu, ali i popratnim dešavanjima u gradu u kojem se već uveliko osjeti festivalska atmosfera. Naši reporteri izvještavaju sa nekoliko lokacija u gradu, vode vas kroz kina i ulice Sarajeva.

Iz studija na Festivalskom trgu večeras razgovaramo sa bh. oskarovcem Danisom Tanovićem, zvijezdom prve večeri, direktorom Sarajevo Film Festivala Mirsadom Purivatrom, te Jelenom Gavrilović i Urošem Tomićem, rediteljima serije Kljun koja se prikazuje u programu Pretpremijere.

Tačno u 21 sat pozdravit će vas Emela Burdžović Slipičević.

Otvaranje ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljeno je mladom bosanskohercegovačkom glumcu Dini Bajroviću

Festival počinje zvaničnim projekcijama na kojim će ove godine prisustvovati gosti i publika, dok će jedan dio biti online, budući da su organizatori smatrali da je zbog pandemije koronavirusa rizično imati više od 1.500 gostiju.

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije. U sklopu programa “Posvećeno” (Tribute to) bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Na ovogodišnjem izdanju SFF-a Počasno srce Sarajeva biće dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film “Novi poredak”. On je “Srce Sarajeva” dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije koronavirusa.

Za ovogodišnji SFF do juče je bilo više od 900 akreditovanih gostiju, predstavnika filmske industrije iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Za nagrade “Srce Sarajeva” u Takmičarskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 24 filma regionalnu i jednu bosanskohercegovačku premijeru.

Festival će završiti 20. avgusta, svjetskom premijerom filma “Tom” režisera Dragana Bjelogrlića, a u okviru programa Open Air.

Ulaznice za filmove u programu Sarajevo Film Festivala mogu se kupiti online te u Glavnom Box Officeu u Bosanskom kulturnom centru, koji je otvoren od 13. do 20. avgusta od 9:00 do 22:00 sata.

Organizatori SFF-a saopštili su da je 27. Sarajevo Film Festival je COVID-siguran događaj koji će se održati u skladu sa mišljenjem Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i prema mjerama i uputama koje je za održavanje festivala izdao Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare