Svjetski model: "BiH treba da se vodi kao privatna firma"

Svjetski model: "BiH treba da se vodi kao privatna firma" Izvor: N1

Summit 100 je skup poslovnih čelnika jugoistočne Evrope, što je jedinstvena poslovna inicijativa koja okuplja najeminentije lidere iz svijeta biznisa iz regije i Evrope.

Samit će trajati u periodu od 28. do 30. maja tekuće godine, a tim povodom gosti Novog dana bili su Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Holdinga i Amer Bukvić, direktor BBI Banke.

Oni su istakli da je značaj Summita 100 da se region pokuša objediniti kao jedna ekonomska zona, jer je to u interesu svih zemalja regije.

"Pojedinačno smo mali za investitore i velike projekte, ali imamo veliki potencijal kada se gledamo kao tržište od 25-30 miliona ljudi. Gledajmo jedni na druge kao na tržište, a ne kao opasnost. Moramo objediniti odnose na privrednom nivou, jer živimo na istom tržištu i potrebno je sarađivati", istakao je Bukvić.

"Osnovni cilj je unaprijeđenje poslovne klime. Samit je koncipiran na način da će se pokušati donijeti zajednički zaključci prema kojima će se region pozicionirati. To znači da se sa političkim predstavnicima radi na pozitivnim pomacima u regionu", kaže Hadžiselimović.

Bukvić je pojasnio da nije jednostavno organizovati ovakav događaj, jer uzima resurse, vrijeme i iskustvo. Smatra da Sarajevo treba pozicionirati kao centar jugoistočne Evrope, i nada se da se neće stati samo na ovoj incijativi.

"Ovo je dobro iskustvo, da prođemo organizaciju ovakvih događaja", dodao je.

Hadžiselimović je rekao da su pri organizaciji pažljivo planirali sve diskusije i okrugle stolove. Dosta je stvari potrebno za dalji razvoj, a bitno je da sami privrednici iznesu šta su problemi u regiji i kako to unaprijediti uz pomoć politike.

"Mislim da je ključno da država ima odgovarajuću strategiju, i samim privrednicima bi se bilo lakše pozicionirati. ASA zapošljava blizu 7.000 ljudi, i mi smo navikli raditi u takvom okruženju. Pored inostranih investicija, treba raditi i na domaćim primjerima", pojašnjava Hadžiselimović.

"Važno je da pristup privatnog sektora sve više uključimo u državni ambijent, odnosno model privatnog-javnog partnerstva. To je formula uspjeha budućnosti. To može biti model za državnu upravu. Japan se vodi kao privatna firma, Malezija je uradila slično. BiH treba da se vodi kao privatna firma, ali to je proces koji traje", istakao je Bukvić.

Summit 100 će okupiti više od 100 učesnika iz biznis dijela, više od 20 gostiju iz inostranstva, a 60 medijskih kuća će pratiti događaj. On se organizuje uz pomoć predsjedništva BiH, a na njega dolazi osam predsjednika iz regiona, uključujući i sva tri člana predsjedništva BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Izvor: N1

Komentara 1

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Ana

U privatnoj firmi nema lopovluka.

0 0

* Sva polja su obavezna