Nafta se probila iznad 50 dolara po barelu

Nafta se probila iznad 50 dolara po barelu Izvor: Pixabay.com

Zbog poremećaja u opskrbi iz Kanade i Nigerije, cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su prošle sedmice, treću zaredom, pa su se u jednom trenutku probile i iznad 50 dolara po barelu.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice je porasla oko 1,0 posto, na 49,32 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio za 3 posto, na 49,33 dolara. U četvrtak su se cijene nafte, po prvi puta nakon sedam mjeseci, probile i iznad 50 dolara, no nisu se uspjele zadržati na tim razinama.

"Ulagači se plaše da bi s cijenama na ovim razinama ponovno mogla porasti proizvodnja", kaže Phil Flynn, analitičar u kompaniji Price Futures Group.

Kočnicu cijenama predstavljalo je i jačanje dolara, što je posljedica sve vjerojatnijeg povećanja kamata u SAD-u već u junu ili julu. Zahvaljujući tome, od početka maja dolar je prema potrošačkoj korpi šest najvažnijih svjetskih valuta ojačao više od dva posto.

Zbog toga, pak, uvoz nafte za zemlje s drugim valutama postaje skuplji, što negativno utječe na potražnju. U takvom su okruženju poremećaji u opskrbi naftom zbog požara u Kanadi i napada militanata u Nigeriji pali u drugi plan, uprkos tome što je globalna ponuda zbog njih smanjena za otprilike četiri miliona barela dnevno.

"Većina tih prekida vjerojatno neće potrajati", kaže Giovanni Staunovo, analitičar UBS-a, napominjući da obnova opskrbe i povećana proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) pripremaju teren za veći višak na tržištu.

"Kombinacija smanjene proizvodnje izvan OPEC i pojačane potražnje na tržištima u razvoju mogla bi rezultirati uravnoteženim tržištem nafte u 2017.", zaključuje Staunovo.

Kako su cijene nafte porasle u sedam od posljednjih osam sedmica, dio analitičara smatra da slijedi korekcija cijena. Tim više što je malo izgledno da će OPEC i nečlanice tog kartela poduzeti zajedničku akciju za smanjenje proizvodnje.

S druge strane, i dalje se smanjuje proizvodnja u SAD-u. Tvrtka Baker Hughes izvijestila je da je prošle sedmice broj naftnih bušotinskih postrojenja u SAD-u smanjen za dva, na 316 postrojenja, najnižu razinu od oktobra 2009. godine.

Lani u ovo vrijeme bilo je 646 postrojenja. Zbog velike proizvodnje, a slabosti potražnje, od sredine 2014. godine cijene su nafte potonule s više od 100 na manje od 30 dolara u februaru ove godine, najniže u posljednjih 12 godina. No, od tada su skočile više od 70 posto jer se ulagači nadaju smanjenju jaza između ponude i potražnje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Tagovi: Nafta

Komentara 0

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna