Dan bijelih traka na mrežama: Neka se zlo, nikada više nigdje i nikome ne ponovi

Vijesti 31. maj 202113:45 > 13:46 2 komentara
Nidžara Ahmetašević

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana od kojih je 102 djece. U znak podrške i sjećanja na žrtve, građani širom BiH, ali i svijeta, danas nose bijelu traku oko ruke. Poznate ličnosti odale su počast i na društvenim mrežama. "Neka se zlo, nikada više, nigdje i nikome ne ponovi", jedna je od poruka.

Tako je Matt Field, ambasador Velike britanije u BiH, napisao da se s tugom i sjećanjem obilježava ovaj datum.

“Neka se zlo, nikada više, nigdje i nikome ne ponovi. I neka i ovaj apel u maju bude poziv odgovornim i u Prijedoru i Banjaluci i Sarajevu da na svim nivoima omogućimo dostojanstveno obilježavanje sjećanja na žrtve Prijedora i svih drugih gradova i mjesta u BiH”, poručio je Senad Šepić.

Novinarka Velma Šarić podsjeća da je Prijedor svjedočio kampanji mržnje i genocida, te da su 90 posto Bošnjaka i Hrvata bile žrtve etničkog čišćenja.

Na Dan bijelih traka podsjetio je i Nedim Makarević, ambasador BiH u Norveškoj.

Savjetnik za medije Predsjedništva Turske u BiH Omer Četres, objavio je niz tvitova u kojima podsjeća na ovaj dan.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, kao i u spomen na 1992. godinu, kada su tadašnje srpske vlasti izdale naredbu da svi građani i građani nesrpske nacionalnosti moraju na svoje kuće staviti bijele plahte, a ukoliko izlaze iz kuća moraju nositi bijele trake oko ruke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare