Šešelj poslije 13 godina sjeo u skupštinsku klupu

Šešelj poslije 13 godina sjeo u skupštinsku klupu  Izvor: REUTERS/Marko Đurica

Poslanici novog skupštinskog saziva su se po prvi put okupili na konstitutivnoj sjednici Skupštine Srbije.

Novi poslanici su počeli da stižu oko 9h, a ispred Skupštine Srbije dočekao ih je crveni tepih i postrojena Garda VS. Među prvima su u parlament stigli Maja Gojković, Muamer Zukorlić, Jadranka Jovanović, Slavica Đukić Dejanović, Zoran Živković, Goran Ješić, Dušan Bajatović, Igor Bečić...

Za njima su u parlament stigli Bojan Pajtić, Gordana Čomić, Nemanja Šarović, Vjerica Radeta... Nešto pije 9.30 sati u Skupštinu su stigli i Saša Radulović i poslanici Pokreta Dosta je bilo, koji "debituju" u skupštinskim klupama, ali je najveću pažnju novinara privukao je dolazak lidera SRS Vojislava Šešelja, koji se vratio u klupe poslije 13 godina. Pažnju su privukli i pojedini poslanici iz redova "Dveri", koji su u republički parlament su došli obučeni u narodnju nošnju, a prije dolaska okupili su ispred Crkve svetog Marka.

Lider pokreta Boško Obradović je ipak došao u odjelu.

Ispred zgrade je postavljen transparent sa natpisom "Protiv izborne krađe". Konstitutivna sednica koju je zakazala predsednica dosadašnjeg skupštinskog saziva Maja Gojković počela je sa oko desetak minuta kašnjenja, a predsedava najstariji poslanik Dragoljub Mićunović.

"Dužni smo da čuvamo dostojanstvo Parlamenta, moramo ga čuvati pre svega od sebe samih. To je ono što se naziva čojstvom. A onda ga moramo sačuvati od nasrtaja drugih delova vlasti. Nikakva druga vlast ne može biti iznad ove vlasti, toga moramo biti svesni i poštovati to dostojanstvo", rekao je Mićunović.

Kako je rekao, potrebna je tolerancija, jer se "nakupilo mnogo mržnje".

"Svaki dan smo pred ogledalom naroda. Potrebno je da učimo narod kako da se ponaša", rekao je Mićunović prije intoniranja himne. Skupština je konstituisana potvrđivanjem mandata dvije trećine narodnih poslanika.

Pored potvrđivanja mandata, na prvoj sjednici se bira novi predsjednik Skupštine, zatim potpredsjednici i imenuje se generalni sekretar.

Takođe, biraju se i članovi radnih tijela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama. Srpska napredna stranka zajedno sa koalicionim partnerima u novom skupštinskom sazivu ima 131 od 250 poslanika, koalicija SPS-JS 29 poslanika, Srpska radikalna stranka 22, Pokret Dosta je bilo i Demokratska stranka po 16, SDS-LDP-LSV 13 i DSS-Dveri po 13 mandata.

Savez vojvođanskih Mađara ima četiri poslanika, Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva poslanika, a Partija za demokratsko delovanje i Zeleni Srbije po jedan mandat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook..

Komentara 10

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Amel

Pocinju ludorije!

2 0

Hamo

Čim je Šeki došao odmah se raspala rvacka vlada...HA HA HA 😂😂😂

6 1

Stipe

Kazu pricat ce o Blajburgu :-)))

4 1

* Sva polja su obavezna