Sutra počinje mjesec ramazan

Sutra počinje mjesec ramazan Izvor: Fena

Mjesec ramazan počinje kada se na nebu vidi hilal (mlađak, mladi mjesec). Prema proračunu, mlađak će na Balkanu, Bosni i Hercegovini, biti vidljiv sutra navečer, kada će akšamski ezani označiti početak mjeseca ramazana.

Prvi teravih- namaz u svim džamijama bit će klanjan sutra navečer, a prvi sehur i prvi dan posta (1437/2016) je u ponedjeljak, 6. juna. Mjesec ramazan (1437/2016) ima 29 dana, a prvi dan Bajrama je 5.jula.

Ramazan je najodabraniji je mjesec u godini, u njemu je najodabranija noć Lejletu-l-kadr u kojoj je počelo spuštanje Božje objave Kur'ana i noć lejletu-l-Bedra, historijski događaj koji je usmjerio povijest islama. U Kur'anu se kaže "O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili." (el-Bekare, 183.).

Post, savm, znači uzdržavanje od hrane i pića, ali i lošeg govora, loših djela, loših misli, od rane zore-sehura, pa do večeri-iftara. U Kur'anu se snažno naglašava duhovna, moralna, socijalna i zdravstvena dimenzija posta. Postiti su dužni svi punoljetni, fizički i mentalno zdravi muslimani i muslimanke.

U Kur'anu je to jasno istaknuto:"...Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti... "(El-Bekare, 183 -185.)

Ramazan je mjesec posebnih ibadeta, molitve, pokajanja, praštanja, duhovnog čišćenja i uzdizanja, intenzivnog međuljudskog susretanja, a Muslimani u Bosni i Hercegovini, pored posta i klanjanja teravih-namaza, uče Kur'an, slušaju mukabele uz učenje i razumijevanje Kur'ana, organizuju zajedničke iftare i sehure. Muhammed a.s. je kazao: Trojici se ne odbija dova: postaču dok se iftari, pravednom vladaru i onome kome je učinjena nepravda (mazlumu).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

Tagovi: ramazan , islam

Komentara 4

Komentar je uspješno poslat.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Posljednji komentari

Crnokosa

"Post nije dat čovjeku da pati,da bude pod teretom i gladuje,nego mu je dat da otkrije skrivene potencijale u sebi,da otkrije skrivene fajlove koji su u njemu,da sazna vise o svom životu i kako da podnese sve izazove sa kojima se suočava"-S.Bugari. Da i ovaj Mubarek Ramazan ispostimo hairli,sto vise vremena provedemo u ibadetu,pomažući jedni drugima a posebno onima kojima pomoć treba,oprastajući jedni drugima i radeći na tome da budemo još bolji ljudi.Ramazan Šerif Mubarek Olsun!!

0 0

Mix

Ramazan Serif Mubarek Olsun

0 0

Sudo

Amin

8 1

* Sva polja su obavezna