Konaković odgovorio SDA: Niti je UIO Dodikov, niti su vaši BH Telecom, OSA…

Vijesti 26. jul 202311:55 1 komentar
F.Z./N1

Vijeće ministara BiH jučer je donijelo Odluku o izmjenama i dopuni Odluke o odobravanju projekta nabave i izgradnje objekata za regionalne centre i Centralni ured Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) i rekonstrukcije graničnih prijelaza. Ukupna vrijednost nabavke koja će biti realizirana u 2023. godini je blizu 70 miliona KM.

No, i nova odluka je naišla na komentare opozicija u oba entiteta.

Podsjetimo, Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem u kojem komentira odluku Trojke da podrži zahtjeve SNSD-a za kupovinom zgrade u Banjoj Luci za potrebe Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

SDA: Trojka novcem građana finansira Dodikov secesionizam

Kako tvrde, ova odlulka “potvrđuje namjeru Trojke da štetnim i nepopravljivim ustupcima na štetu države i građana plaća naklonost Milorada Dodika i njegovu privremenu lažnu kooperativnost”.

Na sve je odmah reagirao predsjednik Naroda i Pravde i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

“Blizu 70 miliona KM za nabavku objekta je na računima Uprave za indirektno oprezivanje već neko vrijeme. Novac se nalazio na dva različita konta, na dvije pozicije istog budžetskog korisnika. Dio na kapitalnim investicijama, a dio iz budžetskih sredstava. Vijeće ministara nije odobrilo nikakav dodatni novac, već je ranije planiran budžetom, a kupovina zgrade za UIO je već godinama u planu investicija (usvajan više puta u prethodnim sazivima). 900 je uposlenih u UIO u Banja Luci, trenutno su smješteni na nekoliko adresa i naravno, plaća se zakup, mjesečno preko 37.000 KM (parama građana kako iz SDA kažu)”, navodi Konaković.

Potom je dodao:

“Jedan je dio smješten u prostorima Vlade RS, tu se zakup nije plaćao ranije, a od aprila se traži da se zakup plaća ili prostori napuste. Sa ovim troškom cijena zakupa bi se najmanje uduplala. Drugi dio se plaća privatnim vlasnicima objekata. Ako je nabavka zgrade za jednu od najvažnijih institucija BiH finansiranje “secesionizma” kako nam poručuju iz SDA, šta je onda plaćanje zakupa dugi niz godina u ogromnim iznosima? Zašto ste onda stavljali u plan investicija baš ovu nabavku ranije?”.

Između ostalog, naveo je kako u raspravu sa SDA ne bi ulazio.

“Ako je kupovina zgrade ustupak Dodiku kako kažu, šta je onda plaćanje zakupa dugi niz godina u ogromnim iznosima? U raspravu sa SDA o tome kako već znaju od koga će zgrada biti kupljena ne bih ulazio. Prehrabro bi bilo raspravljati sa ekspertima iz oblasti nabavke od poznatog dobavljača. Možda samo paralela sa kupovinom zgrade za BH Telecom od firme OKI, 40 miliona KM za smještaj 300 ljudi, manje od 8.500 m2 (plus garaže i parkinzi). Ta nabavka u vrijeme svjetske krize sa cijenama na tržištu znatno nižim od ovih danas. Ili možda paralela kupovine oronule zgrade Energoinvesta za 54 miliona KM za Vladu FBiH?”, naveo je Konaković.

Istaknuo je kako proces mora biti transparentan i javan, zgrada što bolja i funkcionalnija, cijena najbolja moguća.

“Ko je ulazio u zgradu zna o čemu govorim. Glasao sam jučer za početak procesa nabavke (ranije planirane i odobrene) zgrade za državnu instituciju, u gruntu će pisati država Bosna i Hercegovina. Proces mora biti transparentan i javan, zgrada što bolja i funkcionalnija, cijena najbolja moguća. Svaku sumnju u koruptivan proces treba provjeriti. Mediji, NVO, opozicija, pozicija, svi zajedno treba da pratimo ovu, a i sve druge nabavke. Zvati instituciju BiH, Upravu za indirektno oporezivanje, Dodikovom mogu samo oni koji svojom privatnom smatraju institucije BiH u koje su imenovali kadrove. Nit’ je UIO Dodikova, nit’ je BH Telecom vaš, nit’ je vaša OSA, nije vaše pravosuđe, mi smo došli da vam to saopštimo i da vas vratimo u realnost. Sve je to države Bosne i Hercegovine”, naveo je Konaković u odgovoru SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare