Amerika i Rusija se zbog Ukrajine svađaju i oko BiH

Vijesti 16. feb 202212:38 1 komentar
Sega Volskii / AFP / Ilustracija

Ruska prijetnja Ukrajini traži odlučnu reakciju Zapada jer predstavlja opasnost ne samo za tu zemlju nego za cijeli europski kontinent, pa tako i za zemlje poput Bosne i Hercegovine, čiju stabilnost SAD snažno podupire, poručila je danas otpravnica poslova američkog veleposlanstva u Sarajevu Deborah Mennuti.

Ona je trenutno najviše rangirani američki diplomat u BiH, gdje se još uvijek očekuje dolazak novog veleposlanika Michaela Murphyja. Mennuti je na blogu veleposlanstva objavila posebni komentar u povodu ukrajinske krize, u kojemu je istaknula kako rusko djelovanje ne predstavlja prijetnju samo Ukrajini nego cijeloj Europi i međunarodnom poretku.

“Naši ciljevi su jednostavni. Stojimo uz svoje saveznike i partnere i podržavamo koheziju Europe, jačamo naše transatlantske odnose, demokratske države i institucije. To radimo radi boljeg života građana Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine”, napisala je Mennuti.

Rusija optužila Zapad da produbljuje krizu u BiH

Njena objava uslijedila je nakon što je veleposlanstvo Rusije u Sarajevu 14. veljače posebnom izjavom optužilo zapadne države, koje su i članice Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), da svojim odlukama samo potiču produbljavanje političke krize u toj zemlji.

Iz ruskog su veleposlanstva zapravo iskoristili priliku kako bi kritizirali Upravni odbor PIC-a nakon što je to tijelo reagiralo na odluku Narodne skupštine Republike Srpske da podrži nacrt zakona o uspostavi entitetskog sudskog i tužiteljskog vijeća, koje bi od BiH kao države preuzelo ovlasti imenovanja sudaca i tužitelja.

Upravni odbor PIC-a upozorio je kako je to jasno kršenje postojećih zakona i ustava, na što bi međunarodna zajednica morala reagirati ako bi nacrt bio pretočen u zakon koji bi označio da se RS izdvaja iz ustavnopravnog poretka BiH.

Za Rusiju su pak odluke parlamenta RS-a potpuno legitimne i Moskva to vidi kao odraz “želje da se stvori pravosudni sustav koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana”, a Zapad optužuje da u slučaju BiH reagira na isti način kao i u ukrajinskoj krizi, “raspirujući strasti”.

“Namjerno raspiruju strasti”

“Umjesto poticanja dijaloga, traženja kompromisa, postizanja obostrano prihvatljivih dogovora, pojedine zemlje članice UO PIC-a namjerno raspiruju strasti. Baš kao što to čini anglosaksonska propaganda po pitanju Ukrajine”, stoji u ruskoj izjavi.

Mennuti je nakon toga podsjetila kako je Rusija ta koja krši norme međunarodnog prava jer je u protekla dva desetljeća provela vojne upade u dvije susjedne zemlje, miješala se u izbore u drugim zemljama, koristila kemijsko oružje u atentatima na teritoriju drugih zemalja te koristila isporuke plina kao političko sredstvo i kršila međunarodne sporazume o kontroli naoružanja.

Rusiji je predbacila da je nakon okupacije Krima nastavila s agresivnim aktivnostima, orkestrirajući nove sukobe u regijama Donjecka i Luganska, što je do sada odnijelo više od 14 tisuća života.

“Putin se boji da će demokratske vrijednosti slabiti njegovu vlast”

“Ono čega se (Vladimir) Putin doista boji je da će demokratske vrijednosti i poštovanje ljudskih prava nastaviti postupno slabiti njegovu vlast. Zbog tih strahova Rusija uporno podriva demokraciju u Ukrajini koristeći se dezinformacijama i vojnim zastrašivanjem. Ukratko, djelovanje Rusije je opasno i destabilizirajuće”, napisala je američka diplomatkinja.

Dodala je kako je sukob oko Ukrajine važan ne samo zbog te zemlje nego zbog obrane načela na kojima se temelje stabilnost i sigurnost u svijetu, a znače da se granice i teritorijalni integritet zemlje ne mogu mijenjati silom te da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke i određuje svoju budućnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare