Izetbegović: Ovo je direktan udar na Dejton, posljedice mogu biti nesagledive

Vijesti 10. dec 202123:18 11 komentara
N1

Predsjednik SDA oglasio se nakon posebne sjednice NSRS na kojoj su izglasane odluke o prenošenju nadležnosti koje su izazvale lavinu komentara.

Današnje odluke Narodne skupštine entiteta RS, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.
Pravosudne institucije BiH dužne su da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Istu obavezu imaju i Visoki predstavnik Christian Schmidt, ali i zemlje garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ne smije biti nikakvog odlaganja ili čekanja rokova od šest mjeseci.”, poručio je Izetbegović.

Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene.” saopštio je predsjednik SDA.

Podsjetimo,  NSRS je večeras usvojila niz zaključak u vezi sa prenosom nadležnosti. Usvojeno je više tačaka. Možete ih pogledati ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare