Na koga se u KS odnosi “covid sigurna zona”?

Vijesti 31. jan 202219:26 0 komentara
N1

U Kantonu Sarajevo počinje izdavanje naljepnica "covid sigurna zona". Namijenjene su za zatvorene objekte koji dobrovoljno odluče uvesti VPT pravilo. To je projekat kantonalnog ministarstva zdravstva i turističke zajednice. Za to vrijeme korona je u cijeloj zemlji odnijela još 52 života.

BiH druga u Evropi po smrtnosti od koronavirusa. Procenat vacinisanih i revakcinisanih osoba, ako promatramo regiju, ali i Evropu je najmanji.

“Razlog tome je višeznačajan, u zemljama koje imaju drastične mjere, koje su ograničile ulaz u svoje zemlje i usporili širenje tog virusa, to su najviše Francuska, Njemačka, Nizozemska, Austrija, one imaju najmanju smrtnost, šta hoću reći da je kod nas, mi praktično nemamo ministarstvo zdravstva na državnom nivou i nemamo praktično nikakvih mjera prema susjednim državama”, rekao je Ednan Drljević, šef infektivnog odjela Opće bolnice Sarajevo.

Ovo je samo jedan od razloga, kaže Drljević, niska stopa vakcinisanih, također, ali i što mjere na nižim instancama nisu ujednačene. Kantonima je dato da u skladu sa epidemiološkom situacijom odlučuju o mjerama, tako da i npr. nastava u svim kantonima ne počinje u isto vrijeme. U HNK je počela prije 24. januara, u Tuzlanskom je počela danas , u ZDK odgođena za sedam dana.

Online nastava možda ponovno bude rješenje

“Vrlo vjerovatno da će krizni štab na sjednici u srijedu kada se donose nove mjere predložiti da se nastava u drugom polugodištu na području ZDK se nastavi u punom kapacitetu. Planirano je da djeca idu u školske klupe, ovaj početak će biti takav, a dalje ćemo pratiti ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, naravno da rješenje može biti online”, pojasnio je Senad Hadžihuseinović, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Nastava u Republici Srpskoj počela je prošle sedmice a epidemiolozi ocijenjuju kako situacija sa koronavirusom još nije zadovoljavajuća. Danas je održan sastanak sa direktorima domova zdravlja i bolnica o međusobnoj koordinaciji ali i promociji vakcinacije.

“Što se tiče samog procesa vakcinacije, tokom ovog mjeseca interes je bio nešto manji, mnogo više je dato buster odnosno reće doze nego prve, ali mi svakako i dalje ostajemo posvećeni procesu odnosno promociji vakcinacije jer apsolutno imamo dovoljno argumenata koji nam govore da vakcinisane osobe rijeđe obolijevaju, a njihova klinička sika je mnogo lakša i takve osobe imaju mnogo manji procenat dobijanja teže kliničke slike, na kraju i smrti”, pojasnila je epidemiologinja Jelena Đaković Dević.

Nadležni kažu kako je epidemiološka slika daleko od povoljne, a u prilog tome ne ide ni samo nešto preko 25 % vakcinisanih u BiH, nepoštivanje pravila i visoka stopa smrtnosti. Samo od početka pandemije u BiH je preminulo preko 14.000 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!