“Ne znači da mladi trebaju da idu iz države, a penzioneri da rade, to je spin”

Vijesti 29. dec 202112:03 0 komentara
N1

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović održao je danas konferencija za javnost, a povodom Prijedloga Zakona i izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koji je donijela Vlada FBiH i koji je usvojen na Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a u vezi sa ranijom presudom Ustavnog suda FBiH o ovom Zakonu.

Dunović je na početku press konferencije kazao da se tiče konkretno člana 116.

“Odmah u startu, ni na koji način ne želim da umanjim vrijednost člana 80. ovog zakona iz razloga što je članom dogovoreno bolje usklađivanje penzija. Naime, prije je bila usklađivanje penzija jednom godišnje, ukoliko BDP poraste za tri posto, međutim, moralo se to desiti dvije uzastopne godine, a sada je dovoljno da imamo rast BDP-a u jednoj kalendarskoj godini”, naveo je Dunović. 

Kazao je da ne znači da “mladi trebaju da idu iz države, a penzioneri da rade”.

“To je netačno i to je jedan od spinova i time se pokušavalo reći da je protivustavnost opravdana. Ovdje se najčešće radilo o specifičnim zanimanjima. Na primjer, jedan ljekar penzioniše se i on privatno i dalje može da radi i zapravo država treba da mu omogući da on može izvršiti uplate u penziono-invalidski fond”, pojasnio je Dunović.

Naglasio je da se presude Ustavnog suda ne provode, te da se navikava na to kao na nešto normalno.

“Ovo što se desilo sada nije neprovođenje presude, ovo je prepisivanje neustavnog člana Zakona koji se stavi na dnevni red i ljudi dignu ruke. To što Ustavni sud presudi više nije važno jer ako imate dovoljno ruku u Parlamentu, ponovo možete usvojiti neustavan član Zakona, kazao je Dunović.

Opširnije pogledajte u videu:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!