Njemački mediji: Putinov prijatelj Milorad Dodik tuguje. To je signal nade

Vijesti 26. apr 202215:17 0 komentara
N1 / F.Z.

"Lijevo-zelena nada", to je naslov danas objavljenog članka u njemačkom listu Die Tageszeitung, Taz, u kojem se analizira ishod izbora u Sloveniji. Dopisnik lijevo-liberalnog berlinskog dnevnika napominje kako je "nakon Macronove pobjede u Francuskoj i smjene vlasti u Sloveniji vjerojatno mnogim ljudima u Europi koji odgovorno razmišljaju palo kamenje sa srca", piše Deutsche Welle.

List Taz naglašava kako je nakon slovenskih izbora jasno da su zaustavljene Janšine vanjsko-političke ambicije da zajedno s Mađarskom i drugim desno-populističkim liderima destabiliziraju liberalne demokracije unutar Europe.

“Činjenica da sad tuguju nacionalistički ekstremisti poput bosanskog Srbina i Putinovog prijatelja Milorada Dodika itekako je signal nade”, zaključuje dopisnik njemačkog lista s Balkana.

Fotografija Roberta Goloba (a ne Macronova) objavljena je na naslovnici berlinskog dnevnika – uz naslov: “Sjajna izborna pobjeda protiv desničara.”

“Čovjek koji je htio biti kao Orban”

Magazin Der Spiegel na svojim stranicama piše o “odlasku čovjeka koji je htio biti kao Orban” i konstatira kako su Slovenci, uz rekordnu stopu izlaznosti, “pomeli” premijera Janšu s te dužnosti. Javni TV-servis ARD konstatira kako su se Slovenci odlučili za smjenu vlasti i da su izabrali “slobodu”. Pobjednik izbora je liberalno-zeleni Pokret sloboda, a “sporni populist Janša je doživio teški poraz”, dodaje ARD.

Njemački javni servis piše kako je Robert Golob, šef Pokreta, u svom nastupu nakon objave rezultata, često izgovarao riječ sloboda, “pogotovo zato što je ona (sloboda, nap. red.) u posljednje dvije godine vladavine Janeza Janše često bila ograničavana. Janša je vršio pritisak i utjecao na pravosuđe, policiju, medije.”, prenosi Index.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!