Požari u nekoliko hercegovačkih opština, ugrožene i kuće

Vijesti 26. mar 202217:01 > 17:16 2 komentara
Screenshot/TW

Više od sedam dana vatrogasci se u Istočnoj Hercegovini bore s vatrenom stihijom.

Najkritičnije u gatačkim selima Slivlja, Drameševo, Police, Ribari, ali i u mjestu Kunjak na samom magistralnom putu Gacko-Nevesinje.

Vatra je u Kunjaku ugrozila dalekovod, samu putnu komunikaciju, ali i četinarsku šumu. Ugroženi su objekti u uglavnom nenaseljenom donjem selu u Slivljima.

Gatački vatrogasci sa naprtnjačama gase vatru, bore se nadljudskim naporima, vozila ne mogu svuda da priđu jer u planinskom mjestu ima ostataka sniježnih nanosa.

“Zbog toga smo vodu morali da nosimo na rukama. Nisu vozila mogla pristupiti zbog snijega”, kaže za N1 komandir Vatrogasno-spasilačke jedinice Gacko Aleksa Vučković.

Helikopter Helikopterskog servisa RS djelovao je ranije samo na području Trebinja, a problem predstavlja blizina vidozahvata.

Upravo zbog toga za sada nije zatražena ni podrška Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bilećki vatrogasci intervenisali su na području sela Bodenik, ali požar se širi prema selu Šobadine i Gornji Mirilovići, gdje kuće i imovina mještana nisu ugroženi.

Na području Trebinja pod kontrolom je požar u selu Brani Do, dok se požar na Zupcima širi prema selu, ali za sada ne ugrožava kuće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare