Pravi test za opšte izbore

Vijesti 20. feb 202219:32 > 20:39 1 komentar
Glasanje u Banjaluci (N1)

Dok se koplja lome o zakonitosti održavanja opštih izbora, očekivanja od izbora za banjalučke mjesne zajednice su velika. Mnogi ih smatraju i pravim testom za izbore u oktobru. Birališta su danas bila otvorena od 9 do 17 sati u svih 57 banjalučkih mjesnih zajednica. Na listama su bila 873 kandidata, koji su se borili za 406 pozicija.

Gužva od ranog jutra. Nezapamćena na izborima za Savjete mjesnih zajednica. Nekim građanima dogorilo, drugi kažu problema nema.

Kako su izbori tretirani kao zborovi građana, političke izborne tišine nema. Političari i stranke to su iskoristili i stoje iza najjačih građanskih listi. To i ne kriju.

Gradonačelnik Draško Stanivuković, kao i članovi njegove porodice, nisu mogli glasati u prvi mah, nije ih bilo na glasačkom spisku u ulici u kojoj žive decenijama.

Problem je naknadno otklonjen. Pitali smo hoće li mjesne zajednice biti lakmus papir za opšte izbore?

“Zašto su prethodni gradonačelnici o ovome ćutali? Razlog je jednostavan: Što narod manje zna, lakše pobjeđujete. Umnogome će ovdje dominirati stranačka disciplina, vidjeli ste pritiske na javne ustanove, preduzeća što rade ljudi koji su vlast na nivou RS”, kaže Stanivuković.

Na Starčevici sa porodicom susrećemo i Jelenu Trivić. Apeluje da se izađe, glasa za svoje komšije, jer je bitno. Tu je i Nenad Stevandić, Velibor Stanić, Vlado Đajić i drugi političari.

Za SNSD je uspjeh pobeda u 15 mjesnih zajednica. Nezadovoljni su radom aktuelnog gradonačelnika, pa vjeruju da će njihovi simpatizeri zato i glasati.

“Samo je jedno objašnjenje ove velike izlaznosti, a to je da je narod vidio da je prošle godine pogriješio, da je vlast, grad, živote svoje djece, svoju budućnost dao ljudima koji su nestručni, koji ne znaju. (N1: Mislite da to nema veze sa pokazivanjem mišića pred izbore?) Ne, ovo je narod progledao, vidjeli su da ovaj trenutni gradonačelnik ništa ne zna, da je okupio diletante”, smatra Velibor Stanić, SNSD.

U kampanju su bili uključeni lideri stranaka, snimali su se spotovi, radilo na terenu. Ipak, kako vispreni Banjalučanin primjeti mjesne zajednice nemaju pečat, a zajednice etažnih vlasnika imaju. Zato je za mnoge ovo samo predigra za oktobar.

“Do sada su ti izbori bili održavani u tajnosti. A zna se da gdje je manja izlaznost, to odgovara uglavnom režimu. Uspjeli smo da animiramo ljude. Izlaznost će sigurno da prebaci dva i po do tri puta onu sa prethodnih izbora. Mi ne gledamo to tako nužno, gledamo to ko ljubav prema svom naselju, Starčevici, tako i u drugim naseljima sa našim listama. Neminovno da političke organizacije to gledaju kao uvertiru za oktobar, svakako da će to biti jedan dobar pokazatelj za oktobar.”, ističe Saša Lazić Medo, Pokret Banjaluka zove.

Ukupna izlaznost 2017. godine iznosila je 11,83 odsto, a danas je već u 13 časova ona dostigla nivo od 10,72. To znači da je za samo četiri sata u Banjaluci za Savjete mjesnih zajednica glasalo oko 20.000 ljudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare