Tadić o sankcijama: Čitav život radim pošteno, nisam žute banke uzela

N1

Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja je danas zajedno sa Asimom Sarajlićem, članom SDA i delegatom u Domu naroda Parlamenta BiH, uvrštena na crnu listu američkih sankcija, kazala je da nije o tome obaviještena te da je razočarana takvom odlukom.

“Mene stavili na ‘crnu listu’? Ja i Asim Sarajlić? Ne znam, nisam ništa čula. Ja sam kući, nisam dobro, na bolovanju sam od posljednjih dešavanja (smjene). Iznenađena sam. Kakva korupcija? Ne znam odakle to. Čitav život radim pošteno. Ja nikad ni od kog nisam žute banke uzela. Vrlo sam razočarana”, kazala je Tadić za Radio Slobodna Evropa.

Podsjetimo, Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) danas je uveo sankcije Gordani Tadić i Asimu Sarajliću zbog koruptivnih aktivnosti.

Naveli su u svom obrazloženju da je Tadić iskoristila svoju poziciju dok je bila glavna tužiteljica Tužilaštva BiH “za promicanje vlastitih ličnih i porodičnih interesa, te da je navodno naplatila stambenu naknadu putem fiktivnog ugovora”.

POVEZANE VIJESTI

Naglasili su i to da su sankcije uvedene za Tadić zato što zbog političkih i ličnih razloga nije dodijelila tužiocima predmete putem automatskog sistema raspodjele.

S druge strane, za Sarajlića se u obrazloženju navodi da je “ozloglašeni subjekt” afere “Asim”, političke korupcijske afere u kojoj je Sarajlić uhvaćen kako obećava posao supruzi stranačkog delegata u zamjenu za traženo glasanje o poziciji političke stranke”. Sarajlić je, navodi se, optužen za dodatna kaznena djela, uključujući zloupotrebu položaja i ovlasti, te trgovinu utjecajem.

Tadić i Sarajlić su stavljeni na listu sankcija sa još pet osoba sa Zapadnog Balkana.

Sankcije je prokomentarisao i sin Gordane Tadić, Tomislav Tadić koji je rekao da nedvosmisleno podržava sankcije SAD-a čak i kada su uvedene i njegovoj mami.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare