Tadić za N1: Sva velika i radikalna zla stvarali su intelektualci

Vijesti 16. maj 202220:27 0 komentara
Izvan okvira, N1 BiH

U programu N1 gostovao je sociolog sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu Tomislav Tadić, koji je govorio o banalnost, ali i radikalnosti zla.

Rekao je da zlo ima svoju logiku i inteligenciju, te da ga ne treba podcijeniti.

“Sva velika i radikalna zla su nastala u intelektualnim sferama. To je tako bilo u povijesti, tako je i danas”, rekao je Tomislav Tadić u svom gostovanju u emisiji Izvan okvira.

“Hegel kaže da su sva velika zla nastala tako što je jedan princip i jedan stav podignut na nivo općenitosti, na nivo svevažećeg principa. To je klasičan izvor onog što podrazumijevamno pod pojmom totalitarizma”, rekao je Tadić te je dodao da teza o banalnosti zla vidimo kroz legitimaciju kroz proceduru.

“Možete ogromnu količinu korupcije da proizvedete u društvu i napravite nazadak društva, a kada neko pita ljude od ključne važnosti – oni samo kažu da su poštovali procedure. Zlo je važno da bude tretirano kroz prizmu procedure i legitimnosti. Sve je rezultat određenih procedura, za svako zlo naći ćete neke procedure”, mišljenja je docent na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta UNSA Tomislav Tadić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!