Turković Dodiku: BiH nije od jučer, starija je od neodgovornih manipulacija

Vijesti 26. feb 202221:52 9 komentara
N1/Fena

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, odgovorila je na navode člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da krši Ustav i provodi politiku SDA.

“Bosna i Hercegovina ima Ustav, zakone i međunarodne sporazume koji su iznad bilo kojeg političara pa i onih koji blokadama i ucjenama nanose štetu građanima. Sve ono što radim kao ministrica vanjskih poslova je u skladu sa Ustavom, zakonima, međunarodnim ugovorima i strateškim dokumentima. Na sve njih su potpis stavili predstavnici građana i svih konstitutivnih naroda i ostalih u Bosni i Hercegovini. Obaveza svih je da ih poštuju i provode. Podsjećanja radi, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU je, u ime BiH potpisao Nikola Špirić, a po tom sporazumu BiH mora usaglašavati vanjsku politiku sa EU. Partnerstvo za mir koje je trasiralo put BiH ka NATO je prije 15 godina potpisao Nebojša Radmanović. Gospodine Dodik, BiH nije od jučer, starija je od neodgovornih dnevno-političkih manipulacija i dezinformacija. Umjesto da osudite nasilje i rat, pokušavate, očito u nečijem tuđem interesu, relativizirati jasan stav BiH, a sigurna sam i stav svih njenih građana protiv rata i sukoba bilo gdje u svijetu pa i u Ukrajini”, navela je Turković.

Dodik je rekao kako Turković “od nepostojeće spoljne politike pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru, samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsjedništva BiH”.

“Turković veoma dobro zna da je spoljna politika u nadležnosti Predsjedništva BiH, ali ona, kao i ministarstvo koje vodi, uporno krše Ustav i iznose lične stavove, odnosno stavove SDA”, dodao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare