Umjesto na sjednici radne grupe za izborni zakon, članovi na mostarskom sajmu

Vijesti 05. apr 202222:08 1 komentar
N1

Borjana Krišto u prvom redu do Dragana Čovica na mostarskom sajmu.

Tu negdje je i Bariša Čolak. Oboje su članovi Parlamentarane Interresorne radne grupe koja radi na izbornom zakonu. Umjesto na sajmu danas su trebali biti na sjednici grupe u Parlamentu, no čini se da je bilo važnije podržati sajam, slikati se sa zvaničniicima i čuti što premijer susjedne države kaže o izbornom zakonu njihove države. A on je pozvao na dogovor Bošnjaka i Hrvata i legitimno predstavljanje pozivajući se i na nedavno usvojeni strateški kompas EU

“Zato je važno da BiH dobro funkcionira, da se uz potporu međunarodne zajednice napravi iskorak i da Hrvati budu legitimno zastupljeni u središnjim i institucijama Federacije BiH”, rekao je Andrej Plenković.

Iskorak oko kojeg je međunaroodna zajednica saglasna su fer i pošteni izbori, no Plenković o tome danas nije govorio. Upravo na današnjoj sjednici Intereresorne radne grupe trebalo se raspravljati o prijedlogu tehničkih izmjena izbornog zakona kojeg su uputili ambasadori OSCE-a, SAD I delegacije EU u BiH, no od 14 članova, na sjednici se pojavilo tek njih pet. Za razliku od članova HDZ i SNSD-a, svoj izostanak pravdali su Đenan Đonlagić i Branislav Borenović. Ostali su kazali da neće doći.

“Hajte vi jedan dan ne dođite na posao I recite ja neću doći na posao. Šta se dešava u tom trenutku? Kod nas ovde svako može da kaže ja neću doći, meni je važnji sajam u Mostaru”, kazala je Alma Čolo.

Posljednjih godina u Parlamentarnoj skupštini promjenjeno je nekoliko saziva Interresorne radne grupe za izbornu reformu. Radili su u punom sastavu samo kada bi na sjednici bili prisutni predstavnici međunarodne zajednice. Njihov rezultat nakon svih ovih godina, ravan je nuli.

“I ljudi koji su članovi kažu u neformalnom razgovoru, za šta mi služimo kada se svakakao ne pregovara u parlamentu, nego u hotelu. I ovo je danas rezultat procesa koi jej postavljen na nakaradan način i izvan institucija”, kazao je Saša Magazinović.

Na vaninstitucionalne pregovore osvrnuo se i Damir Arnaut uputivši direktnu poruku Bakiru Izetbegoviću, međunarodnoj zajednici, odnosno Andreju Plenkoviću uz ostalo kazavši

“Svima onima koj su opstruirali čitav institucionalni okvir ne samo za izborni zakon, nikada nećete dobiti legitimno predstavljanje na način na koji tražite. Pozivam Bakira Izetbegovića da povuče potpis da Mostarskog sporazuma”, kazao je.

Danas je potvrđeno kako će se paket integriteta ipak naći u parlamentarnoj proceduri kroz izmjene i dopune Izbornog zakona u skraćenom postupka. No malo je vjerovatno da će dobiti potrebnu podršku parlamentaraca koji dolaze iz SNSD i HDZ-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare