Vijeće sigurnosti UN-a 11. maja raspravlja o BiH, Alkalaj za N1 otkrio detalje

Vijesti 04. maj 202216:48 > 16:49 0 komentara
Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti UN-a (Shutterstock)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija za 11. maj zakazalo je sjednicu na kojoj će raspravljati o stanju u Bosni i Hercegovini. Izvještaj će podnijeti i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine pri UN-u govorio je za N1 o ovoj sjednici posvećenoj Bosni i Hercegovini. Alkalaj kaže da svi ambasadori u UN-u čekaju izvještaj visokog predstavnika kako bi se mogli konačno odrediti koja i kakve korake treba poduzeti.

Također, Alkalaj navodi da je riječ o redovnoj sjednici na kojoj se razmatra polugodišnji izvještaj visokog predstavnika te se očekuje da se napravi rasprava o stanju u BiH.

“Govorit će se o blokadama režima, o blokadama od stranaka koje su remetilački faktor i načinu da se razriješi situacija u BiH, odnosno da stvari krenu naprijed”, pojašnjava Alkalaj.

Što se tiče informacija od drugih diplomata, Alkalaj kaže da oni čekaju izvještaj visokog predstavnika kako bi dali konačni stav.

“Ja sam u kontaktu sa ovim zemljama, svi još čekaju izvještaj visokog predstavnika kako bi se odredili prema tome. Ne treba biti puno pametan da se stvari normalno odvijaju, da se vrate u institucije, da nema paralelnih odlučivanja na nižim nivoima u BiH da se čitav proces vrati u institucije da se na taj način BiH krene konačno na putu ka Evropskoj uniji odnosno ispunjavanju ovih 14 prioriteta i da se situacija u BiH stabilizuje“, pojašnjava na kraju Alkalaj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!