“Vlada SDA i HDZ kažnjava Opću bolnicu iz osvetničkog motiva…”

Vijesti 07. feb 202219:02 2 komentara
N1

Može li Prijedlog Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u Federaciji poboljšati zdravstvene usluge građanima? Zašto u ovom prijedlogu izostaje Opća bolnica u Sarajevu? Puno pitanja, a i danas malo odgovora. Menadžement i uposlenici ove ustanove i dalje u šoku, razočarani. Pitaju se, da li smo kažnjeni što puno radimo i dobro poslujemo?

Urgentni centar Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu tokom prošle godine, ovdje se obavilo blizu 10 hiljada pregleda više nego 2019.

Doktori pregledaju u prosjeku 100 pacijenata po smjeni

Već godinu i po dana Urgentni centar Opće bolnice u Sarajevu radi 24/7. Od tada, doktori, dvojica u jednoj smjeni, pregledaju u prosjeku oko 100 pacijenata. U jednoj smjeni pored dva doktora, rade i 4 tehničara, koji, kako nam kažu doktori, obave toliko posla dnevno da se statistički, koliko obave posla, ne može izanalizirati.

Povezane vijesti

A upravo zbog uloženog truda, posebno tokom pandemije, odluka Federalne vlade da na listu bolnica koja će dobiti sredstva za restrukturisanje ne stavi Opću bolnicu, kažu, razočarali ih je.

“Ovaj broj povećanih pregleda je indikator toga koliko građani vjeruju ovoj bolnici. Da li je to bilo namjerno ili nenamjerno zaboravljanje Opće bolnice, u to neću da ulazim, ali znam da mi kao ljekari i kao Sindikat to nikada nećemo dozvoliti”, izričita je Behka Durak, specijalistica urgentne medicine u Općoj bolnici.

“Ne možete bolnicu koja ovoliko daje građanima ostaviti bez marke”

A neće ni menadžment. Direktor bolnice poručuje – ovakva odluka se mora korigovati. Zbog građana, zbog uposlenika – koji ne smiju biti kažnjeni jer su svojim radom i trudom ovu zdravstvenu ustanovu doveli do pozitivnog poslovanja.

“Mi smo u ovom vremenu snalazili se na razne načine, putem donacija, reorganizacijom, ali vjerujte najviše na uštrb rada i zdravlja uposlenika ove bolnice. Mi, činjenica je, poslujemo pozitivno, ali to je pozitivna nula, ne možete vi bolnicu koja ovoliko daje građanima Sarajeva, drugih kantona ostaviti bez jedne jedine marke”, upozorio je direktor ove ustanove Ismet Gavrankapetanović.

A zašto su ostavljeni bez ijedne marke, iz Federalne vlade bez pojašnjenja. Bez reakcija i iz SDA i HDZ-a BiH na optužbe drugih stranaka da ovim prijedlogom, ove stranke prikrivaju vlastiti,odnosno kriminal svojih kadrova.

“U posljednjem namirivanju dugova svih bolnica u Federaciji SDA-ova i HDZ-ova Vlada kažnjava Opću bolnicu iz osvetničkog motiva u cilju slabljenja Vlade KS i nanošenja nesagledive štete pacijentima, građankama i građanima KS”, navodi se u saopštenju Naše stranke.

“Ostaviti ovu bolnicu bez sredstava je dramatičan poraz”

Vijest da od 100 miliona maraka koliko će biti izdvojeno za restrukturisanje i sanaciju kantonalnih i općih bolnica, niti jednu marku neće usmjeriti za Opću bolnicu, šokirala je i sarajevske akademike uključene u rad ove bolnice. Takva odluka je, poručuju, nedopustiva.

“Jer se ovdje ne radi ni o direktoru bolnice ove ili one, ni ovom ili onom ministru, nego je riječ o hiljadama pacijenata koje opslužuje ova bolnica. Ostaviti je bez sredstava je etički porazno, dramatičan jedan poraz i opstrukciju koji zaslužuju svaku osudu”, rekao je Esad Duraković, član Etičkog odbora Opće Bolnice.

Ovakva finansijska konsolidacija zdravstvenih ustanova, kažu nam sagovornici, neće poboljšati zdravstvene usluge građanima. Ključni ljudi i politike koji su i doveli do dugova ostaju nepromijenjeni. Problem će se riješiti tek onda kada građani prestanu plaćati loša upravljanja pojedinaca, i kada odgovorni za višemilionske dugove bolnica, za to i odgovaraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare