Sebastian Kurz osuđen na osam mjeseci uvjetnog zatvora

Svijet 23. feb 202421:28 0 komentara
GEORG HOCHMUTH / APA / AFP

Bivši austrijski kancelar Sebastian Kurz osuđen je na osam mjeseci zatvora uvjetno jer je davao lažne iskaze, objavio je u petak sud u Beču.

U obrazloženju presude navedeno je da je Kurz lažno svjedočio parlamentarnom odboru koji je provodio istragu.

Sud je objavio da dokazi pokazuju da je Kurz imao veći utjecaj na imenovanje nadzornog odbora državnog holdinga Öbag nego što je priznao pred parlamentarnim odborom za istragu afere Ibiza.

Kurz, kancelar od 2017. do 2019. pa od 2020. do 2021., rekao je odboru 2020. da je bio upoznat s događajima, ali da nije aktivno intervenirao.

U slučaju imenovanja bivšeg Kurzova suradnika Thomasa Schmida za šefa Öbaga, sudac je bivšeg kancelara oslobodio optužbi za lažno svjedočenje.

Kurz cijelo vrijeme tvrdio da je nevin

Tridesetsedmogodišnji Kurz cijelo vrijeme je tvrdio da je nevin. Povukao se iz politike krajem 2021., a sad je poduzetnik.

Vodio je koaliciju konzervativne stranke ÖVP-a i krajnje desne Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) od 2017. do 2019. Potom je bio na čelu saveza ÖVP-a i Zelenih od 2020. do 2021.

Bivši kancelar suočava se s još jednim suđenjem u takozvanoj reklamnoj aferi, u kojoj su Kurz i njegov tim navodno naručivali lažne ankete i plaćali ih novcem poreznih obveznika.

Njegov tim optužen je za oglašavanje u raznim medijima u nadi da će se o njima povoljno izvještavati. Vodi se istraga protiv desetero osumnjičenih za kaznena djela podmićivanja, korupcije i pronevjere.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!