Prevare koje su obilježile izbore u BiH

Vijesti 16. nov 202008:26 > 08:41
N1

U Bosni i Hercegovini su održani Lokalni izbori, koje su kao i prethodnih godina, obilježile brojne nepravilnosti koje je registrovala Centralna izborna komisija i Koalicija Pod lupom. Kantonalni MUP-ovi i MUP RS bili su primorani da intervenišu u više navrata, na nekoliko biračkih mjesta.

Doboj i DNS bili su u žiži javnosti, a ova stranka se nakon uočenih nepravilnosti povukla iz izbornog procesa u ovom gradu. Slavko Gligorić, predsjednik odbora je na konferenciji za novinare rekao da će biti pokrenut krivični postupak protiv predsjednika Gradske izborne komisije i pojedinih predsjednika biračkih mjesta, a od nadležnih institucija tražit će da izbori u Doboju budu ponovljeni.

Iz Demokratskog narodnog saveza poručili su i da su izloženi policijskoj represiji i napadima bez presedana na političkoj sceni Republike Srpske. Pozvali su CIK i sve međunarodne posmatrače da pažljivo prate razvoj situacije.

“Uhapšeno je nekoliko aktivista DNS-a, članovi biračkih odbora se pritišću da odustanu od svojih pozicija, namjerno se vrše opstrukcije na biračkim mjestima gdje tradicionalno većinu glasova dobiva DNS. Specijalne snage MUP-a su nam okupirali prostorije Izbornog štaba i doslovno nas drže pod stalnim nadzorom. I dalje se nalaze ispred naših stranačkih prostorija”, naveli su iz DNS Pale.

Također, u Doboju su se okupili građani, njih 200, zbog navodnih izbornih prevara.

Velike gužve od ranih jutarnjih sati zabilježene su u Banjaluci, gdje se nisu poštovale epidemiološke mjere.

Iako su u prostorijama škole izložena upozorenja o držanju odstojanja tek pojedini građani u redovima pokušavali su pokušavali držati distancu. Građanima se nije kontrolisala tjelesna temperatura, a dezinfekcija ruku je bila obavezna je samo pri ulasku u učionicu odnosno na biračko mjesto. Jedina epidemiološka mjera koje su se gotovo svi građani na pravilan način pridržavali jeste nošenje maski.

U Gornjem Kotorcu, u općini Istočna Ilidža spriječen je pokušaj izborne prevare.

“Kod jednog birača otkrili smo pokušaj da sa birališta iznese prazan glasački listić, prijavili smo to dežurnom policijskom službeniku, koji ga je legitimisao i o svemu obavijestio Policijsku upravu Istočno Sarajevo”, rekla je Dajana Škrba, predsjednica Biračkog odbora.

Zamjenik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Igor Kušić potvrdio je da su dobili ovu prijavu i da policija, u saradnji sa tužiocem, radi na rasvjetljavanju slučaja.

Napad na policiju nakon kupovine glasova

Policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo priveli su tri osobe na Palama zbog sumnje u izborni inženjering.

U MUP-u Republike Srpske je rečeno da su policijski službenici imali operativna saznanja da su ova lica na Palama organizovala kupovinu glasova, a kad ih je policijski službenik zaustavio i legitimisao jedan od njih ga je napao.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac.

VEZANE VIJESTI

Policijskoj stanici Istočna Ilidža prijavljena su tri slučaja na dva glasačka mjesta na području ove opštine, i to u 8.10 časova na glasačkom mjestu u Ulici Nikole Koljevića br.18 da je došlo do kratke obustave glasanja iz razloga što je S.M. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće.

“Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići, a isti je pozvan u prostorije PS Istočna Ilidža. Na istoj lokaciji u 8.50 časova došlo je od kratke obustave glasanja iz razloga što je lice S.T. pokušala da u glasačku kutiju ubaci popunjene glasačke listiće, a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Ista je pozvana u PS Istočna Ilidža radi davanja izjave. Na glasačkom mjestu u Ulici Ravnogorska br.147 u opštini Istočna Ilidža došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je D.P. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići. Isti je pozvan u prostorije PS Istočna Ilidža, a kod lica su nađeni nepopunjeni glasački listići”, navodi se u saopštenju.

Policijskoj stanici Ugljevik prijavljeno je da je u 9.19 časova na glasačkom mjestu Donje Zabrđe-Posavci lice B.M. polupao glasačku kutiju. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se lice liši slobode i da protiv istog dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Sprečavanje održavanja izbora i glasanja”.U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori u svim opštinama, osim u Mostaru, gdje će biti održani 20. decembra.

Na jednom biračkom mjestu, na području općine Novo Sarajevo, zabilježen jedan slučaj fotografisanja izbornog listića zbog navodnog novčanog plaćanja, saopćeno je iz MUP-a KS

Kako je saopćeno, o prijavi je upoznat dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, po čijoj uputi policijski službenici Uprave policije MUP-a KS poduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti na dokumentovanju krivičnog djela propisanog Krivičnim zakonom FBiH.

Pokušaj krađe

Na biračkom mjestu u Osnovnoj školi ”Vladimira Pavlovića” u Čapljini početkom izbornog dana spriječen je pokušaj krađe, kada je predsjednik Biračkog odbora Tihomir Krešić uoči otvaranja birališta uzeo birački popis i napustio biračko mjesto.

Prije otvaranja vratio se sa osam zaokruženih ljudi, što su uredno i blagovremeno prijavili ostali članovi odbora, a o čemu je Gradska izborna komisija napravila zapisnik, a nakon čega je dotični smijenjen, te je imenovan novi predsjednik.

Jedan muškarac je fizički napadnut u naselju Stanica Pale i izbijena su mu dva zuba, potvrđeno je u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Iz policije su naveli da je on u 12.20 časova bio u naselju Stanica Pale kada se pored njega zaustavilo nepoznato vozilo bijele boje u kojem je bilo više osoba.

“Pitali su ga za koga će da glasa i ubacili u vozilo. Nakon toga ga je jedno od lica u automobilu, koje je poznato oštećenom, stisnutom pesnicom udarilo i izbilo dva zuba. Zatim su ga izbacili iz vozila”, kažu u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo.

Napadnuti je potom došao u Policijsku stanicu Pale i oko 14.45 časova prijavio slučaj. Policija traga za napačem, a po pronalasku, kako navode, biće lišen slobode, i izvršen uviđaj.

Policija Brčko distrikta je do 17.00 časova zaprimila 30 prijava koje ukazuju na eventualno ometanje ili kršenje izbornog procesa, rekla je večeras Srni portparol Policije DŽevida Hukičević.

Hukičević je istakla da policija postupa po zaprimljenim prijavama, te da je o svemu obaviještena Izborna komisija Brčko distrikta, kao i Štab akcije “Lokalni izbori 2020” u Sarajevu.

Ona je navela da je policija preduzela sve zakonom predviđene mjere iz svoje nadležnosti, uz napomenu da je formiran Operativni štab za nesmetano provođenje lokalnih izbora s ciljem upoštovanja naredbi Štaba za zaštitu i spasavanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad