Kako su automobilske kompanije dobile imena

Auto 06. sep 201617:12 > 07. sep 2016 14:18
Izvor: N1

Historija automobilske industrije ne bi bila to što jeste da njen veoma zanimljiv dio ne čini i način na koji su fabrike i brendovi dobijali imena.

Firme su najčešće nazivane po svojim osnivačima i vlasnicima, ali rijetkost nisu bile ni skraćenice ili latinski nazivi.

Ford

Ford je, svakako, jedna od najpoznatijih i prvih fabrika automobila na svijetu koja je koristila montažni traku.

U svim udžbenicima ekonomije i menadžmenta, poznata je čuvena izreka Henryja Forda, osnivača fabrike, prilikom plasiranja čuvenog modela T:

“Kupac može da bira boju automobila, pod uslovom da je ona crna”.

Fabrika je osnovana 1901. u SAD, a od 1903. nosi ime Ford Motor Company, naravno, po svom osnivaču i vlasniku Henryju Fordu.

Daimler-Benz

Ne vjerujem da postoji čovjek koji nije čuo za Gottlieba Daimlera i Karla Benza.

Karl Benz je njemački inženjer, izumitelj automobila na tri točka koji je pokretao četvorocilindarski benzinski motor. Velika revolucija se desila 1866. godine i ostala je upisana zlatnim slovima u automobilskoj historiji.

Gottlieb Daimler je, takođe, njemački inženjer, osnivač firme Daimler Motoren Gesellschaft.

Audi

Ova bavarska fabrika je od svog osnivanja oličenje stila i luksuza. Sam historijat Audija je veoma interesantan.

Fabrika potiče od male automobilske radionice osnovane 1899. godine u Inglštatu u Bavarskoj i veže se za ime Augusta Horcha. Prvi automobil je izašao iz radionice 1901. godine.

Sa svojim partnerom, Franzom Fikentschersom, Horch kompaniji daje ime Audi, po latinskoj reči audio – slušati. Njemačka reč Hör također ima isto značenje.

Među ljubiteljima automobilske historije prisutno je i uverenje da je Audi, ustvari, akronim od Auto Union Deutschland Ingolstadt

Horch napušta kompaniju 1909. godine pod prisilom i u gradiću Cvikau osniva novu firmu – Horch.

Već 1932. godine dolazi do integracije Audija, Horcha, DKW-a i Wanderera u Auto uniju. Odatle i potiče čuveni logo Audija koji se sastoji iz 4 kruga, piše Lako do kola.

BMW

Fabriku su 1916. godine osnovali Karl Rapp i Gustav Otto sa idejom da se bavi proizvodnjom avionskih motora.

Kompanija je bila poznata pod imenom Bayerische Fleugzeug Werke, da bi joj vlasnici 1932. promijenili ime u Bauyerische Motoren Werke i prešli na proizvodnju automobila.

Volkswagen

Sama ideja, pri nastanku fabrike iz Volfsburga, se temeljila na proizvodnji pouzdanih i ne previše skupih automobila, dostupnih širokim narodnim masama.

Odatle i zgodna njemačka kovanica Volks Wagen, odnosno narodni auto.

Opel

Fabriku Opel je 1898.godine osnovao Adam Opel sa svojom četvoricom braće.

Prvo su se bavili proizvodnjom bicikala i šivaćih mašina, ali su ubrzo postali najveća njemačka fabrika automobila i to laskavo mjesto zauzimali sve do početka Drugog svjetskog rata.

Porsche

Još jedan njemački gigant stiže iz Volfsburga. Fabrika je dobila ime po dr. Ferdinandu Porscheu, rođenom Austrijancu, koji je zbog toga bio u odličnim odnosima sa Adolfom Hitlerom, što ga nije puno omelo da po završetku rata nastavi sa proizvodnjom automobila. 

Prvi automobil iz fabrike je izašao 1934. godine, zamisao je bila slična Volkswagenovoj, ali…Očigledno je da se otišlo u sasvim drugom pravcu. Dr. Porsche je preminuo 1951. godine u Volfsburgu.

Mercedes

Pregled njemačke automobilske industrije završavamo možda i najvećim gigantom i onim na šta mnogi pomisle kada se pomene riječ automobil. Dakle, stižemo i do Mercedesa.

Priča je vezana za Emila Jellineka, austrougarskog karijernog diplomatu i predstavnika Daimlera za Francusku, SAD i Austro-Ugarsku.

Jellinek 1902. godine osniva novu kompaniju i daje joj ime po svojoj kćerki – Mercedes.

FIAT

Sinonim za italijanske automobile je, svakako, FIAT.

Fabriku je 1899. godine u Torinu osnovao Giovanni Agnelli.

Sam naziv FIAT je akronim od Fabbrica Italiana Automobili Torino. I danas je u vlasništvu porodice Agnelli.

Alfa Romeo

Osnovana je 1910 godine kao Anonima Lombarda Fabbrica Automobili (ALFA).

U ruke italijanskog industrijalca Nicole Romea prelazi 1915. godine, koji je imenu ALFA dodao svoje prezime.

Toyota

Japanska autoindustrija se zasniva na tri veoma bitna načela: Zero defects, Just in time i Keiretsu, a ovdje ćemo se osvrnuti na dva giganta sa japanskih ostrva .

Sakichi Toyoda je 1926. godine osnovao fabriku The Toyoda Automatic Loom Works Ltd. koja se nije bavila proizvodnjom automobila.

Devet godina poslije, fabrika proizvodi svoj prvi automobil, a nešto kasnije osnivačev sin, zbog lakšeg izgovora, mijenja ime fabrike u Toyota.

Honda

Odmah po završetku Drugog svjetskog rata i stravičnih razaranja koje je Japan pretrpio od atomskih bombi, 1948. godine je osnovana Honda.

Ime je dobila po svom vlasniku i osnivaču Soichiro Hondi. U Hondi su se sve do 1964. godine proizvodili samo motori, a tada sa fabričkih traka izlazi i prvi automobil.

Peugeot i Citroen

Peugeot i Citroen su dobili imena po svojim osnivačima Armandu Peugeotu, odnosno Andre Citroenu.

Renault

Trojica braće Renault su 1899. godine osnovala La Compagnie Renault Freres. Fabrika je, sve do početka Drugog svjetskog rata, bila jedna od boljih u Francuskoj, ali je ipak gledala u leđa Citroenu daleko poznatom po inovacijama.

Zbog kolaboracije i saradnje sa nacistima, po završetku Drugog svjetskog rata, fabrika je nacionalizovana, a ime je promijenjeno u La Regie nationale des usines Renault.

Zanimljivo je, međutim, da je, zbog tradicije, ipak odlučeno da fabrika u svom nazivu zadrži ime Renault po kome je i danas poznata širom svijeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.