Audi muzej u Ingolštadu – četiri kruga automobilskog raja

Auto 09. dec 201611:00 > 10. dec 2016 15:44
Izvor: Auto magazin

Ingolštad, prijestonica Audija, vrlo je neobičan grad smješten u centru Bavarske. Osim uprave, u njemu posluje fabrika, kao i muzej automobila.

Cijeli grad i stanovništvo je upućeno na ovog automobilskog giganta za kojeg više nego očigledno živi punim srcem i plućima, piše Auto magazin.

Na primjer, na ulicama dominiraju “audiji” svih veličina i starosti. Voze se još i pojedini modei Folksvagen korporacije, tu i tamo prođe po neki BMW, a “mercedesa” praktično nema. Lokalpatriotizam u maksimalnom obliku.

Ako se nalazite u Bavarskoj, zaista je šteta ne odvojiti pola dana i obići sjajni muziej Audijevih automobila. Zgrada je otvorena 2000. godine i nalazi se u indrustrijskoj zoni, odmah pored sedišta kompanije Audi.

Građevina visoka 22 metra je kružnog oblika, a konstruisana je tako da posetioci silažeći spiralnim hodnicima prolaze kroz epohe. U svakom trenutku je izloženo više od 50 automobila i 30 motocikala i bicikala.

Kako je Audi nastao spajanjem kompanija, Horh, DKV, Vanderer i Auto Union (zbog čega se logo kompanije sastoji od četiri združena prstena) u muzeju su prikazana vozila svih ovih marki, kao i NSU-a koji se priključio kompaniji sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U muzeju se nalazi rotirajući stalak na kojem je izloženo 14 automobila. U trenutku kad su novinari Auto magazina posjetili muzej, u toku je bila izložba NSU-ovih automobila i prototipova.

Takođe, parter je izdvojen i namijenjen je tematskim izložbama. U toku je bila postavka policijskih automobila u Njemačkoj, a na centralnom mjestu se nalazio “vartburg W353” koji ove godine slavi jubilarni 50. rođendan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

DKW Šnelaster

Auto magazin

Prvi kombi na svijetu koji je imao prednji pogon, motor postavljen poprečno i nezavisno zadnje ogibljenje je DKW Šnelaster. Pravljen je u verzijama kombi, pik-ap i kao putničko vozilo.

U početku je imao dvocilindrični dvotaktni motor od 20 KS, a kasnije je dobio trocilindrični dvotaktni motor snage 32 KS.

NSU kombi Urugvaj

Auto magazin

Na rotirajućem stalku se nalazila izložba NSU modela. Veliku pažnju privlači prototip karavan verzije nastale na bazi serijskog modela “princ 4”.

Interesantno je da je prototip napravilo predstavništvo NSU-a u Urugvaju. Prototip je napravljen 1969. godine.

Ispod prednjeg branika nalazi se hladnjak ulja motora sa modela “TT” koji je bio neophodan za topču klimu u Urugvaju.

NSU TTS

Auto magazin

Nijedan muzej ne smije da preskoči legendarni sportski model NSU TTS. To je vrlo popularna sportska verzija “NSU princa”, koja je žarila i palila trkačkim stazama širom planete sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Civilna varijana ima motoro koji iz jedno litra zapremine izvlači 70 konjskih snaga i razvija maksimalnu brzinu od 160 km/h.

NSU-a Ro 80 Pinifarina

Auto magazin

Atraktivni prototip je kreirao Pininfarina 1973. godine. Prikazan je na Salonu automobila u Torinu.

Fabirka je pomoću ovog prototipa uvela neke nove bezbjednosne standarde, a eksperimantisala je sa motorom postavljen iza zadnje klupe.

Auto Union Typ C/D

Auto magazin

Bolid namijenjen brdskim trkama Auto Union je napravio 1938. godine. On je kombinacije nove šasije bolida za formulu 1 “tip D” i šesnaestocilindričnog motora snage 520 KS koji dolazi iz “tipa C”.

Gotovo svi bolidi Auto Uniona su poslije Drugog svjetskog rata završili u SSSR-u na ime ratne odštete.

Izloženi primjerak je vraćen u Njemačku 1995. godine i jedini je potpuno originalni bolid sačuvan do današnjih dana.

Horh 10/35 HP Feton

Auto magazin

U prvoj polovini dvadesetog vijeka, Horh je u ponudi imao jednu vrstu šasije sa četviricilindričnim benzinskim motorom zapremine 2,6 litara, snage 35 KS, na koju su dograđivane karoserije po želji kupaca.

Izloženi kabiolet iz 1923. godine namijenjen je lovu švedske kraljevske porodice. Imao je luksuzno opremljenu komandnu tablu i lavabo sa slavinom za prenje ruku smješten ispod patosa.

Audi Sport kvatro S1 Pajks Pik

Auto magazin

Pajks Pik je jedna od najčuvenijih brdskih trka na svijetu. Audi je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka pobedio tri puta zaredom na prestižnoj trci.

Koristili su prerađeni automobil grupe B sa motorom snage oko 600 KS.

Valter Rerl je prvi vozač u historiji koji je stazu izvozao za manje od 11 minuta.

DKV 3=6 Zonderklase Tip F91 kabrio

Auto magazin

Sredinom pedesetih godina prošlog vijeka DKV je nudio jedan tip automobila u nekoliko karoserijskih verzija.

Automobili pokretani trocilindričnim dvotaktnim motorom dolazili su u obliku limuzine, kupea sa dva, ili četiri sjedišta, kabrio sa dva, ili četiri sjedišta i kao karavan.

Izloženi kabrio dvosjed napravila je firma Karman i bila je izuzetno popularna kog bogatijeg sloja stanovništva.

Audi Spejs frejm koncept

Auto magazin

Početkom devedesetih godina prošlog vijeka Audi je bio sprema da uvede revoluciju u konstrukciji šasije upotrebom lakog aluminijuma. Prototip budućeg “audija A8” predstavljen je na Salonu u Tokiju 1993. godine.

Bio je ofarban u Imperijal crvenu boju, presvlake sjedišta su mu bile od sirove svile, a ispod haube se nalazio W12 motoro od 4,8 litara sa pet ventila po cilindru.

Audi 50

Auto magazin

Prvi mali auto u Audijevoj historiji bio je model “50”, koji se prodavao isključivo u Evropi od 1974. do 1978. godine. Pokretao ga je četvorocilindrični benzinac od 1,1 litar snage 50, ili 60 KS.

Mali audi poslužio je kao mehanička osnova za “folksvagen polo”. Mali “folksvagen” je bio jeftiniji, a praktično isti kao “50”, pa je fabrika riješila da ugasi proizvodnju 1978. godine zbog male potražnje.

Audi 100 prve generacije

Auto magazin

U Audijevom muzeju, posebno istaknuto mjesto zauzima prva generacija modela “100”.

Ovoliku pažnju zaslužio je činjenicom da je pomogao Audiju da se izvuče iz vrlo loše finansijske situacije sa kraja šezdesetih godina prošlog vijeka.

Inače, Audi je razvio model “100” bez znanja svoje matične kompanije Folksvagen.

NSU Ro 80

Auto magazin

Odmah pored “audija 100” prve generacije, na posebno izdvojenom prostoru nalazi se “nsu Ro 80” fabrika je vrlo ponosna na ovu limuzinu sa Vankel rotacionim motorom i poluautomatskim mijenjačem, zbog toga što je unijela velike tehničke novine.

Auto se proizvodio od 1967. do 1977. godine i posljednji je automobil koji se prodavao pod imenom NSU.

DKV F102

Auto magazin

Godine 1964. prikazan je “dkv f102”, nasljednik popularnog “auto uniona 1000”.

Ovaj auto je za razliku od prethodnika imao samonoseću karoseriju, ali ga je pokretao trocilindrični dvotaktni motor kao u prethodnom modelu.

Ovo je posljednji model u historiji fabrike koji je imao dvotaktni motor.

Prodavnica muzeja

Auto magazin

Neizostavni dio muzeja je prodavnica suvenira. U ponudi su modeli autmobila, majce, šolje, kišobrani i druge memorabilije sa logom Audija i ostalih bivših brendova.

Ova prodavnica je drugačija u odnosu na slične u drugim muzejima, pošto u ponudi ima i polovne rezervne dijelove starih automobila po vrlo umjerenim cijenama.