Predstavljen leteći automobil, fabrika već prima narudžbe

Auto 23. apr 201714:45 > 25. apr 2017 16:17
Podijeli:
Izvor: N1

Leteći automobil bio je atrakcija izložbe superluksuznih automobila u Monaku, gdje su zainteresovani mogli da naruče prve primjerke koji će se na asfaltu i u vazduhu naći tek 2020. godine.

Može se kotrljati na putu ili da razvije svoja krila poput insekata i poleti. Uslov za kupovinu ovog vozila, pored veoma dubokog džepa, je da kupac posjeduje i vozačku i pilotsku dozvolu. 

Kompanija AeroMobil iz Slovačke predstavila je novu generaciju letećeg vozila – dvosjed na četiri točka dugačak šest metara, čiji je raspon krila skoro devet metara, a pokreće ga hibridni motor. Zbog raspona krila ovom letećem automobilu potrebna je dugačka pista da bi mogao da poleti.

“A možete da ga koristite i kao običan automobil”, rekao je Juraj Vaculik, koosnivač AeroMobila.

Dvije godine poslije prvog neuspjelog prototipa koji je doživio nesreću, AeroMobil je predstavio novi poboljšani model koji u vazduhu razvija brzinu od 260 kilometara na sat i može da pređe razdaljinu od 750 kilomeatara. Cijena mu varira od 1,2 do 1,6 miliona dolara, zavisno od specifikacije.

Za transformaciju iz automobila u letjelicu potrebna su mu samo tri minuta.

Rezervacije ovog modela su već moguće, ali će ga prvi kupci dobiti tek 2020. godine kada se završi proces dobijanja certifikata i registracije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.