Audi prekinuo proizvodnju novog "A6" zbog sumnjivog softvera

Auto 08. maj 201814:49 > 14:54
Izvor: AFP/Philippe Huguen

Njemački proizvođač luksuznih automobila "Audi" obustavio je proizvodnju posljednjeg modela "A6" zbog sumnje da sadrži softver koji manipuliše emisijom gasova, javili su njemački mediji.

Ministarstvo saobraćaja potvrdilo je agenciji AFP da vodi istragu o navodnoj upotrebi novog nelegalnog softvera u nekima od 60.000 “Audijevih” automobila u Njemačkoj.

“Spiegel” piše da je aktuelni “A6” opremljen softverom koji namjerno usporava upotrebu specijalne tečnosti za čišćenje izduvnih gasova u posljednjih 2.400 kilometara njene upotrebe, kako vozači ne bi morali da je mjenjaju između redovnih servisa.

Umanjenje funkcije tečnosti “AdBlue” drastično smanjuje njenu efikasnost u neutralisanju štetnog azotnog oksida, zbog čega automobili sa dizel motorima počinju da zagađuju vazduh mnogo više nego do tada.

“Spiegel” piše da će “vrlo vjerovatno” biti proglašeno povlačenje određenih “Audijevih” automobila sa njemačkog tržišta.

“U međuvremenu je obustavljena proizvodnja ovog modela”, piše ovaj nedjeljnik.

“Audi” je najavio da će se tokom dana oglasiti saopštenjem.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.